Förändrade tamhästens färg

En mutation för ca 6 000 år sedan gjorde att tamhästen förlorade sin kamouflagefärg

Blackfärgen hos hästar är en blek hårfärg kombinerad med så kallade vildtecken, framför allt en mörk rand längs ryggraden som brukar kallas ål. Blackfärgen är en kamouflagefärg för att göra hästen mindre iögonfallande för rovdjur.

Skillnaden mellan black och icke-black beror på en mutation i den så kallade TBX3-genen. Det konstaterar en internationell forskargrupp i en rapport som nu publicerats i Nature Genetics.

Mörkare hästar

De flesta tamhästar är inte blacka. Forskargruppen har nu konstaterat att mutationen i genen skedde tämligen nyligen, troligen efter hästens domesticering för cirka 6 000 år sedan.

– Att de flesta tamhästar har en mer intensiv färg beror med största sannolikhet på att vi människor föredragit mörkare individer i vår avel av hästar genom historien, säger forskargruppen i ett pressmeddelande.

Tror sig ha en black

Forskarna överraskades av att det visade sig finnas två olika recessiva mutationer som tar bort blackfärgen och ger icke-blacka individer. Den ena varianten kan ändå ge en icke-black häst som visar vildtecken som tydlig ål och zebraränder på benen.

– Det kan ibland leda till att hästägare som har icke-blackar med vildtecken ändå tror att deras starkt pigmenterade hästar är blackfärgade, säger Freyja Imsland i forskargruppen.

Internationell grupp

Den nu publicerade studien är ett samarbete mellan forskare vid Uppsala Universitet, Huntsville Institute of Biotechnology, Stanford University, University of Copenhagen och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment