Semestertider v 27

Morgonsol och en hel dag att få ägna sig åt här hemma. Det går snabbt att mocka två boxar och fylla på vatten , hö kassar. Tycker att det är skönt att ha gjort detta på morgonen då det fortfarande är svalt. Förra torsdagen var stressig då jag ringde runt för att få en veterinärtid. Till sist fick vi tid i Trelleborg och det är dit vi ska åka idag igen för efterkontroll. Bölden mellan trampdynan var ingen  böld till följd av någon tagg eller annat främmande föremål utan en Furunkulos. En abcess som uppkommit i en eller flera hårsäckar. Hon är bättre men hela hunden känns som hon inte är på topp. Hon fäller jättemycket har börjat dricka mer och har faktiskt kissat inne…. Doris blir 9 år i augusti och våra andra Golden retriever har blivit mellan 12 och 14 år. Jag hoppas med veterinärhjälp att vi reder ut det.

Det är lite semestertider med hästarna och ridningen nu . Fyra av dom går ute på bete. Det är lagom varmt, svensk sommar, det är i stort sett bara hästflugorna som stör paradisupplevelsen.

Då det inte är så mycket att skriva om på hästfronten kommer jag att passa på att väva in friskvårdsbiten här på Conquistagårds bloggen.

Det första som jag vill delge är det nya ordet ”hälsopromotion”  Det är ett främjandeperspektiv vilket menas att man studerar faktorer som leder till hälsa istället för vad som är ohälsosamt.

Skillnaden mellan hälsoprevention och hälsopromotion är att frågeställningen blir lite annorlunda . Hur ska vi förebygga ohälsa är prevention och vilka faktorer bidrar till hälsa och hur kan människor utvecklas så bra som möjligt utifrån sina egna förutsättningar är just hälsopromotion ?

För min del är hälsopromotion att få vara med hästarna och våra hundar (och katten). Därför kommer jag efter att satt punkt för denna vecka att se till och ge hästarna hö i hagen och därefter gå en runda med våra hundar Freya och Doris. Det hela kan” plussas på” i välbefinnande genom att jag kommer att se om jag hittar kantareller nu när det har kommit lite regn.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment