Vinbärstjuvar v 28

Denna torsdag är det en ny sjuk i djurbesättningen. Gaucho kunde inte sätta ner höger bakhov . Det har hänt förut men då släpper upphakningen efter några steg. Denna gång då jag tog ut honom kunde han inte stödja. Han är inte varm eller öm i hoven , inte svullen i kotan. Jag fick tipset om att ta ut veterinär för att röntga benet. Då jag ringde distriktsveterinärerna fick jag ett fantastiskt gott råd. Veterinären anade att upphakningen satt längre upp mot knäet. Hon bad mig att backa honom en kortare sträcka och se om det släppte. Det gjorde det!  En patellaupphakning till följd av att han står mycket nu . Rids inte för att det är för varmt. Jag tar in dom redan vid 16-17.00 för att de ska få det lite svalare. Det är ju inte heller bra. Ikväll då det blir lite svalare ska jag röra på honom i rundkorallen. Nu på dagen går jag lite med honom i skogs hagen.

Tänka sig så effektiv rådgivning och ingen kostnad. Jag ska visserligen göra en utredning med röntgen längre fram för att utesluta andra orsaker.

Cissi o Gaucho

Det är tredje torsdagen som det är sjuka djur. Två torsdagar med Doris och så idag med Gaucho. Det tråkiga biten får man ta för djurens bästa. Doris återbesök blev dyrt då de tog en massa prover och även röntgade magen. Det landade på över 10.000kr och förra torsdagen 4300kr. Jag hoppas Agria ersätter en del av det. Doris ser rätt så smal ut uppifrån men har som hängbuks svinen, en hängmage. Inga främmande föremål i magen men hennes ryggrad såg inte så bra ut.  Ihop tryckta  kotleder. Problem med sköldkörteln och förhöjda vita blodkroppar. Vidare besked om behandling skulle jag få inom 4-5 dagar men har inget hört. Beror kanske på semestertider även på labben. Hon är bättre och inget kissande inomhus.. Orsaken att hon börjat dricka så mycket var cortisonpreparatet. Efter avslutad antibiotika kur för tassen har Prenicortone trappats ned med minskad törst som följd. Vi har även köpt bantingsfoder för att ytterligare tappa i vikt. Hon är så pass bra i ryggen att hon kan resa sig upp och ta min smörgås från bänken…Vi hoppas att vi reder ut det.

Andra djur som ”tjuvar mat” är rådjur som har plockat bort alla de röda vinbären och nu även de svarta i brist på annat. Vi bjuder på det . en burk gelé i butiken kostar inte så många kronor.

Ett annat möte med att tjuva mat var i helgen då min man satte ut tre kokta hönor för att svalna för att göra sin favoriträtt curryhöna. Just för att ingen hund skulle bli frestad så satte han ut dessa på verandan, på räcket .  Precis som det blev gjort, kom en skugga över köksfönstret och jag iakttog en stor glada som dök ner mot räcket och var nära att  rycka upp den ena kokta hönan. Öppnade dörren och skrämde på så vis gladan. Mäktigt att se. Det hade inte gjort så mycket on gldan tagit en av hönorna men kanske för varmt….

I morse blev jag också varm i hjärtat då en rådjursmamma med sitt lilla kid sökte äpplen under vårt äppleträd . Det är kart som fallit ner men ändå utgör föda/godis för det vilda.

Jag avslutar min blogg i dag, om än lite senare på grund av sjuka djur, med att jag uppskattar värmeväxlaren att bli AC i köket. Inställd på 16 grader och rumstemperaturen ligger på 20 grader och i förstugan 30 grader…. Utanför likaså ,skönt för Doris med päls och sköldkörtel problem att temperaturen håller sig låg inomhus men även för vi människor.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment