Fälttävlan

På franska kallas fälttävlan ”concours complet”, det vill säga den ”kompletta tävlingen”. Det är en utmärkt beskrivning av ridsportens mest kompletta gren som innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning, vilket gör att häst och ryttare måste vara allsidigt tränade.

I dressyrmomentet gäller det att visa upp en lydig och mjuk häst. 1-3 domare sätter poäng mellan 0 och 10 på de olika bedömningsgrupperna, poängen räknas sedan om till straffpoäng. Det gäller att ha så lågt antal straffpoäng som möjligt efter dressyren.

Fälttävlan
Fälttävlan 4

Terrängritten är spektakulär och består av fasta hinder. Det gäller att ryttaren har en noggrann plan över sin ritt med en linje för varje hinder. Men också att ha reservplaner om något skulle gå snett. Hindren, eller hinderkomplexen, erbjuder oftast flera alternativa vägar. Den snabbaste vägen är samtidigt den svåraste.

Fälttävlan

I jämförelse med banhoppning kräver terrängritten en helt annan hoppteknik av hästen. Terrängritten hoppas i högt tempo, hästen tar långa språng och hindren är fasta och rivs inte ner om hästen slår i lite. I banhoppning går hästen i ett långsammare tempo, hoppar närmare hindren och hoppar högt för att undvika att slå i hindren så att inte bommarna rivs ner.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Fälttävlan

Fälttävlan
Fälttävlan 5

Innehållsförteckning

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment