Visste du detta om hästar?

9 000 år sedan

Hästen tämjdes så tidigt som för 9 000 år sedan! Kanske jagade världens första indianer mammut istället för buffel.

Byxorna uppfanns

Tack vare ridning uppfanns byxorna. Annars skulle vi kanske fortfarande gå omkring i klänningar och kiltar. Byxorna uppfanns från behovet av att skydda insidorna av låren vid ridning.

Funnits sedan dinosaurierna

Hästar har funnits ända sedan dinosaurierna! De är en av världens nu äldsta levande däggdjur.

Först i Amerika

Hästen levde från början i Amerka vandrade sedan över till Europa för två miljoner år sedan. Därefter dog de ut helt i Amerika. Nästa gång en häst galopperade över prärien var på 1500-talet.

Hästar är flockdjur

Hästar bör hållas i grupp när de går i rasthage eller på bete, samspelet med andra hästar har stor betydelse för utvecklingen av socialt beteende och risken för skador vid blandning är inte lika stor som många hästägare tror.

Det visar forskaren Elke Hartmann i en ny doktorsavhandling vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

häst

I fyra olika studier har hon studerat hur hästar i olika åldrar har samspelat med varandra när de hålls i hage eller bredvid varandra i stall. Hon har även studerat vilka risker det innebär för människor att hantera hästar som hålls i grupp samt de risker som finns att hästarna skadar varandra.

– Även om förhållandena för hästskötsel har förbättrats de senaste decennierna är det fortfarande många hästar som inte lever ett socialt liv, huvudsakligen på grund av ägarnas oro inför grupphållning, säger Elke Hartmann.

Ponyexpressen

Ponyexpressen var västerns svar på expressbrev. Ryttare red utan att vila hela sträckan, och bytte bara hästar under vägen. Det var det i särklass snabbaste sättet att skicka brev på den tiden. Den fanns dock inte mycket mer än ett år, för sedan var telegrafen utbyggd.

Uppfanns av nomader

Stigbyglarna uppfanns av nomader i Asien, hundratals år innan de började användas i väst.

Ursprungligen rymlingar

De vilda mustangerna var ursprungligen rymlingar från de stora spanska rancherna för 400 år sedan.

Var 50 cm hög

Hästen hade i tidigare fyra tår, och var 50 cm hög. Det var för 50 miljoner år sedan. För 30 miljoner år sedan blev de lite större och tappade en tå. För sju miljoner år sedan hade de bara en tå kvar och var nästan lika stora som idag.

Världens första hästsko

Världens första hästsko vad faktiskt gjord av våt råhud som fick torka runt hästhoven. Romarna var de första som började använda skor av metall.

Äldsta bevarade hästbok

I världens äldsta bevarade hästbok, Xenophons, stod det att det bästa underlaget i en box var kullersten. Stenarna masserade hovarnas stråle på ett positivt sätt!

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment