Hästjobb

Hovslagare

Hästjobb. En hovslagare är en person som har till yrke att sko hästar och verka hästens hovar och dess hårda hornskal. Att undersöka och behandla skador och sjukdomar i hovarna kan också ingå i arbetet. Hovslagare är ett gammalt yrke och arbetsuppgifterna har inte förändrats nämnvärt genom tiden. 

Hästjobb
Hästjobb

Hästmassör

Hästmassage är idag ett välkänt begrepp. Vi blir alltmer medvetna om fördelarna med friskvård, inte bara för oss själva utan också för våra fyrbenta vänner. Som hästmassör lär du dig att tidigt upptäcka muskelspänningar som kan berätta om problem i hästens rörelseapparat. Att jobba som hästmassör kan vara ett slitsamt yrke speciellt om man inte lär sig att stå rätt och ta hand om sig själv. 

Hästskötare

Hästskötare arbetar vanligtvis i travstall, galoppstall, ridskolor, handels- och utbildningsstall eller vid ett stuteri där man föder upp hästar. Man kan också arbeta vid exempelvis djursjukhus samt hos tränare inom såväl trav- som ridsport. Hästskötaren har ett omväxlande arbete. Han eller hon utfodrar hästarna, till exempel med hö och havre, och ser till att de har vatten. 

Ridande polis

Polisrytteri finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Stockholm har man 22 hästar och i Göteborg respektive Malmö 18 hästar vardera. För att jobba som ridande polis behöver man först genomföra den vanliga polisutbildningen. 

Ridlärare

En ridinstruktör lär ut hur ryttare och häst ska samspela på bästa sätt. Eleverna ska få grundkunskaper om hästens fysiologi och egenskaper om hur den reagerar i olika situationer. Instruktören lär ut hur ryttarna ska sitta på hästen och hur de ska använda ”hjälperna”, det vill säga vikt, skänklar, tyglar samt inte minst rösten. 

Sadelmakare

För att arbeta som sadelmakare krävs det att man är händig och noggrann. Man reparerar och tillverkar i huvudsak olika hästartiklar som t.ex sadlar, remmar och selar, men kan även göra andra typer av läderarbeten, bl.a inredning, väskor och båtdynor. Förutom hantverksegenskaper är det bra om man har god kännedom om hästar och hästsport. De flesta sadelmakare jobbar idag som egenföretagare. 

Hästjobb
Hästjobb 4

Veterinär

En veterinär arbetar oftast med att behandla sjuka djur och kan antingen vara anställd eller bedriva egen klinik. En veterinär kommer i kontakt med många olika sorters djur, bland annat hästar. Oftast arbetar man med att undersöka och behandla djur av olika sjukdomar och skador, men det finns även möjlighet att arbeta medforskning, administration eller kontroll och övervakning. 

Hästjobb

Hästjobb
Hästjobb 5

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment