Köpa häst – så går det till!

Funderar du på att köpa häst? Att köpa häst är en lång process och det är mycket du behöver sätta dig in i och kalkylera kring innan du bestämmer dig för att slå till på drömhästen. Här finner du en hel del tips som handlar om allt ifrån var köper drömhästen, hur en besiktning går till och vad lagen säger gällande hästköp.

Har du tid och pengar?

Tid och givetvis pengar är två faktorer av vikt om man ska köpa sig en egen häst. Du ska även vara utrustad med ett visst tålamod, för det kan ta en stund innan du hittar din drömhäst. Den första hästen du funderar på att köpa är väldigt sällan den rätta. Men simma lugnt någonstans där ute väntar även din drömhäst!

köpa häst
Köpa häst – så går det till! 2

Gör en kalkyl på alla kostnader

• Uppstallning, vad ingår måste man köpa till foder själv?
• Hovslagare, hästar bör skos var 7-8 vecka
• Försäkring, hästen behöver givetvis vara försäkrad
• Tillbehör – utrustning, tex sadel, träns, täcken med mera
• Tränare, som hjälper dig och din häst att utvecklas tillsammans
• Tandläkare, som tittar på hästens tänder och hjälper till att prova ut bett
• Transport, man kan givetvis börja med att hyra transport det finns på de flesta bensinmackar men om du ska åka mycket är det bra med en egen hästtransport.

Att äga en häst är både kostsamt och tidskrävande men även en underbar sak som många drömmer om.

Vad vill jag göra med min häst?

Först måste du fundera över vad du vill satsa på. Är tanken att börja tävla med hästen och kanske till och med mäta sig med de hästar som tillhör eliten, då krävs det givetvis att du köper en häst som har de rätta förutsättningarna. Detta kan vara att hästen har meriterade föräldrar, kommer från en bra stam eller att den rör sig eller hoppar helt fantastiskt. Siktar du på att köpa en häst på den här nivån kostar det givetvis mera än om hästen ska användas till lättare ridning.

Även åldern på hästen är vikig att tänka på, vill du ha en inriden häst eller vill du ta hand om den biten och träna hästen själv? Rådgör gärna med din tränare eller någon som är väl insatt i sporten och som vet dina förutsättningar och mål.

Vart hittar man och köper sin drömhäst?

Det finns olika sätt att leta häst. Det första steget är vanligtvis att läsa annonser på internet.
• Ring runt till uppfödare/stuteri
• Fråga din tränare/instruktör om han/hon har några kontakter
• Kolla bland olika hästsajter på nätet
• Auktioner

Köpa häst direkt från uppfödaren

En uppfödare är i regel en mycket hästkunnig person med mångårig erfarenhet och massor av kunskap. Du kan lita på att hästen har hanterats rätt och uppfödaren känner sina hästar väl och vet det mesta om varje hästs anlag och karaktär. Att köpa häst direkt från uppfödaren har alltså många fördelar. Men tänk på att hos en uppfödare så hittar du i först och främst unga hästar som är i början av sin utbildning. Tänk på tumregeln, ju mindre rutinerad ryttare, desto mer erfaren häst!

Goda tips guld värda

En annan väg att köpa häst går via kontakter. Här finns många fördelar. Tips på lämpliga hästar kommer förmodligen från någon som vet någonting om dina behov och din ridförmåga. Det är bra. Det ökar sannolikheten för en lyckad affär. Finns hästen någorlunda i din närhet är det också ett plus. Du har sett den, kanske rentav ridit den. Du vet någonting om hästens bakgrund, något om hur ni två passar i hop.

Rasföreningen kan ge dig tips & råd

Oavsett om det är en ponny eller en stor häst du söker kan du vända dig till respektive rasförening för att få råd och hjälp, till exempel adresser och telefonnummer till olika uppfödare som kan ha hästar till salu.

Köpa häst Köpa häst

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment