Vad ska du tänka på när du skriver ett köpeavtal för häst? Advokat Frida Treschow kommer här nedan att övergripande gå igenom vad du bör tänka på.
När du ska upprätta ett köpeavtal för häst är det första du bör tänka på vilka parterna är, eftersom olika lagar kan bli tillämpliga beroende på detta. Om både köpare och säljare är privatpersoner eller näringsidkare, eller om en privatperson säljer till en näringsidkare, gäller köplagen. Däremot, om en privatperson köper en häst från en näringsidkare, regleras avtalet av konsumentköplagen. Det är alltså avgörande att fastställa parternas roller för att veta vilken lagstiftning som tillämpas på köpet.
Det är viktigt att noggrant överväga vad ert köpeavtal ska reglera och vilka villkor som är betydelsefulla för er. Om ni använder er av ett standardavtal för hästköp bör ni läsa igenom det i detalj för att säkerställa att det inte innehåller friskrivningsklausuler som ni inte vill ska vara giltiga. Många standardavtal kan inkludera förtryckta friskrivningar för exempelvis dolda fel, kissing spines eller lösa benbitar. För att undvika oönskade villkor är det därför avgörande att ni granskar avtalet noga innan ni undertecknar, så att det inte innehåller överraskande klausuler. Sträva efter att anpassa avtalet efter er specifika situation, oavsett om ni köper eller säljer häst.
I en drömvärld skulle alla som köper eller säljer häst anlita en hästjurist för att få ett skräddarsytt köpeavtal som passar just deras specifika situation. Tyvärr är detta mer undantag än regel när det gäller hästköp.
Därför kommer vi här att gå igenom vad ni bör tänka på om ni behöver upprätta ett avtal från grunden eller om ni planerar att använda ett standardiserat köpeavtal för häst. Genom att ha en god förståelse för de viktigaste punkterna i avtalet kan ni undvika potentiella fallgropar och anpassa det till ert specifika köp eller försäljning.
Börja med att välja det köpeavtal som är relevant för just er hästaffär. Oavsett om ni använder ett förtryckt formulär eller skriver avtalet själva, är det viktigt att noggrant läsa igenom hela dokumentet. Om ni är osäkra på något villkor, tveka inte att kontakta en hästjurist eller annan sakkunnig för att få klarhet innan ni undertecknar. Ni ska aldrig skriva under ett avtal utan att fullt ut förstå vad det innebär.
Vid användning av standardavtal är det viktigt att, trots de förtryckta klausulerna anpassa det så mycket som möjligt till era specifika behov och förutsättningar. Stryk villkor som inte är relevanta och lägg till det som är särskilt viktigt för er. Till exempel kan ni inkludera en klausul om återköpsrätt om det är något ni vill ha med. Genom att justera avtalet får ni en tryggare och mer anpassad lösning för just ert hästköp.
Tänk som sagt också på att det ofta finns två olika köpeavtal för häst att välja på och att ni väljer rätt utifrån er situation. Köpeavtal för häst enligt köplagen när privatperson handlar av privatperson eller näringsidkare av näringsidkare samt då privatperson säljer till näringsidkare. Samt köpeavtal för häst enligt konsumentköplagen när privatperson handlar av en näringsidkare.
Nedan går vi igenom några vanliga klausuler som ofta förekommer i köpeavtal för häst och vad ni bör tänka på samt vad dessa klausuler kan innebära i praktiken.
Det är av stor betydelse för både köpare och säljare att hästen genomgår en noggrann veterinärbesiktning innan köpet genomförs. Ofta villkoras avtalet av denna besiktning, och det är viktigt att båda parter är överens om vilka resultat som krävs för att köpet ska fullföljas, samt om det finns några särskilda krav på vad som ska ingå i undersökningen.
Om besiktningen visar tecken på fel, även om orsaken inte är klarlagd, bör köparen omedelbart fördjupa undersökningen. Köparen kan nämligen inte senare åberopa fel som upptäckts, eller borde ha upptäckts, vid besiktningen. Vid konsumentköp, där köparen är en privatperson och säljaren är en näringsidkare, har dock köparen ett starkare skydd enligt konsumentköplagen, vilket innebär att köparen kan åberopa fel som upptäcks efter köpet, även om de inte var uppenbara vid besiktningen. Att agera snabbt och noggrant vid besiktningen är dock alltid viktigt för att undvika framtida konflikter och säkerställa att köpet sker på tydliga och rättvisa villkor.
Många tvister kan undvikas om parterna i förväg kommer överens om att en förutsättning för köpet är att hästen ska kunna A1-försäkras efter försäljningen. Som köpare är det viktigt att du kontaktar försäkringsbolaget för att kontrollera vilken försäkring hästen har och om det finns några reservationer som kan påverka din försäkring. För att få full insyn i försäkringsvillkoren bör du be säljaren om en fullmakt som ger dig tillgång till hela försäkringsavtalet. Detta säkerställer att du kan fatta ett informerat beslut och minskar risken för framtida missförstånd eller tvister.
Vid överenskommelse om ”öppet köp” är det köparen som ansvarar för hästen under den angivna tidsperioden, vilket gör det avgörande att ha försäkringsfrågan klart för sig. Det enklaste sättet att säkerställa trygghet är att köparen tecknar en A1-försäkring för hästen innan öppet köp-perioden inleds. Det är också viktigt att förstå skillnaden mellan öppet köp och att ha hästen på prov.
Vid öppet köp är köpet redan fullbordat, men köparen har rätt att lämna tillbaka hästen inom en förutbestämd tidsram.
Vid häst på prov har själva köpet ännu inte skett. I stället har parterna kommit överens om en prövotid, under vilken köpet är uppskjutet. Under denna period är hästen fortfarande säljarens egendom, och det är därför säljarens ansvar att hålla hästen försäkrad. Trots detta är det viktigt, både för köparen och säljaren, att en noggrann besiktning av hästen genomförs innan prövotiden inleds för att minimera risken för tvister.
Säljaren bör även vara medveten om att prövotiden kan innebära extra påfrestningar för hästen, till exempel i samband med provridning eller ändrade förhållanden. Det är därför klokt att vara förberedd och noggrant dokumentera hästens skick innan prövotiden börjar, för att kunna hantera eventuella framtida diskussioner om hästens hälsa eller prestation.
Köplagen tillämpas i flera olika fall: när en privatperson köper en häst för privat bruk av en annan privatperson, när en näringsidkare köper en häst av en annan näringsidkare inom deras verksamhet, samt när en näringsidkare köper en häst från en privatperson. Eftersom köplagen är dispositiv innebär det att parterna själva kan avtala om villkoren, och dessa avtal går då före lagens regler. Det innebär att man kan välja att frångå köplagens bestämmelser helt eller delvis, så länge båda parter är överens. Men om inget särskilt har avtalats mellan parterna, kommer köplagens regler att gälla automatiskt som grund.
Konsumentköplagen, å andra sidan, är utformad för att skydda den svagare parten i ett konsumentförhållande – köparen. Denna lag är tillämplig när en näringsidkare, exempelvis en hästhandlare, tävlingsryttare, ridskola, travtränare, uppfödare eller galopptränare, säljer en häst till en privatperson. Konsumentköplagen gäller även om en näringsidkare förmedlar ett hästköp för en privatpersons räkning. I sådana fall blir både näringsidkaren och privatpersonen gemensamt ansvariga för försäljningen.
Konsumentköplagen innehåller tvingande minimirättigheter som inte kan avtalas bort till köparens nackdel. Om en säljare, såsom en hästhandlare, försöker friskriva sig från ansvar i högre grad än vad lagen tillåter, blir dessa villkor ogiltiga. Detta innebär att säljaren inte kan undvika ansvar för fel eller brister som lagen skyddar konsumenten emot. Enligt konsumentköplagen presumeras fel som visar sig inom sex månader efter avlämnandet ha funnits vid avlämnandet, om inte säljaren kan bevisa motsatsen. Köparen måste reklamera fel inom skälig tid efter att de upptäckts eller borde ha upptäckts.
Köparen kan inte åberopa att hästen är felaktig om denne inte meddelar säljaren om felet inom skälig tid efter att det upptäckts eller borde ha upptäckts. Om köpet har förmedlats via en mellanhand till säljaren eller näringsidkaren, kan reklamationen även riktas direkt mot säljaren eller näringsidkaren.
Om hästen säljs i ”befintligt skick” kan den ändå anses felaktig om dess skick är sämre än vad köparen rimligen kunde förvänta sig med hänsyn till priset och övriga omständigheter. En klausul om försäljning i ”befintligt skick” ger därför inte alltid säljaren ett skydd mot ansvar, eftersom konsumentköplagen begränsar möjligheten att friskriva sig från ansvar för felaktigheter som köparen inte borde ha förväntat sig. Konsumentköplagen innehåller tvingande minimirättigheter som inte kan avtalas bort till köparens nackdel, vilket innebär att säljaren inte kan undvika ansvar för fel eller brister som lagen skyddar konsumenten emot.
Artikeln skriven av: Advokat Frida Treschow
På Advokatfirman Treschow & Partner´s hemsida under gratis avtal hittar två olika köpeavtal för häst. Använd gärna dessa avtal och ändra och lägg till i detta så att det passar perfekt till ditt köp eller din försäljning av häst. Köpeavtal för häst, hittar du här.