Kör klokt

Kör klokt. Hästar ska alltid transporteras så bekvämt som möjligt. Inte minst till tävling är det viktigt, både för hästens välmående och för att energin inte ska slösas bort på resan.

Tänk på följande under transporten

  • Chaufförens körsätt. Kör lugnt och försiktigt. Ta det varligt i kurvor och bromsa alltid in mjukt och fint. Utsätt inte hästen för obehag genom att köra vårdslöst.
  • Typen av transport. Att hästen reser bra kan bli dyrt men är viktigt. Hur hästen måste balansera sig i transporten påverkar hur tröttande eller lindrig resan blir för den. Ska hästen transporteras korta sträckor blir inte skillnaden så stor men för längre resor är det viktigt.
  • Luftkvaliteten i transporten. Bra ventilation är viktigt.
  • Följ reglerna om vila och uppehåll så att hästen inte blir stående i transporten för länge i taget. Gör uppehåll och respektera regler om maxtimmar per dygn i transporten.
  • Ge bara hälften av kraftfodergivan dagen före en lång transport.
  • Vatten! Utom vid korta transporter hemmavid är det mycket viktigt att övervaka hästens vätskebalans under resan och försäkra sig om att den dricker ordentligt. Se till att hästen dricker ordentligt innan transporten och ge även hästen vatten att dricka under resans gång, gärna även i samband med avlastning. Om hästen inte vill dricka, ge den uppblött foder (exempelvis betfor) så att den får i sig lite vätska. En korrekt vätskebalans är avgörande för att hästen ska må bra och kunna prestera. Även en mild vätskebrist kan göra att hästen hamnar i en ond cirkel där den slutar dricka, vilket också kan öka risken för transportsjuka.
  • Se till att hästen och grannen gillar att stå bredvid varandra, det minskar stressen.
  • Det ska finnas gott om strö på golvet så att hästen kan kissa och inte behöver hålla sig onödigt länge.
  • På längre resor: ta tempen på hästen regelbundet. Förhöjd temp är ett tidigt tecken på transportsjuka (se nedan).
Kör klokt

Några tips kring vätska och vatten

  1. Mät hur mycket hästen dricker hemma till vardags så har du det att jämföra med på resa och på tävling. Det finns en svensk forskningsstudie som även visar att sättet som hästen erbjuds vattnet – i vattenkopp eller hink – påverkar hur mycket den dricker, och att flödet i en vattenkopp inte alltid är tillräckligt. Så mät hur mycket hästen dricker i hink.
  2. Erbjud hästen redan hemma något som lockar den att dricka och som kan dölja att vattnet på annan ort har en ovan smak. Utspädd äppeljuice eller äppelcider är två förslag.
  3. Två hinkar, en med smaksatt vatten och en med vanligt vatten, är ytterligare ett tips eftersom en del hästar inte gillar att dricka allt ur en hink utan hellre dricker ur två hinkar.
  4. Ett fjärde tips är att ta med hästens hemmahink så att den är van vid doften.

Transportsjuka

Om hästen transporteras långt kan den drabbas av transportsjuka. Var uppmärksam på tecken som feber, minskad aptit och lojhet. Transportsjuka är en sjukdom som främst orsakas av stress och som kan leda till lungsäcksinflammation och bli direkt livshotande. Det är främst hästar som reser långt och inte har möjlighet till rast och vila, som dricker dåligt och som åker i transporter med dålig ventilation som drabbas. Hästarna vill inte äta eller dricka, och de blir slöa och hängiga. Hästar som visar dessa symtom måste snabbt komma under behandling. Följer du transportråden ovan så hjälper det för att förebygga transportsjuka.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Kör klokt

Kör klokt Kör klokt Kör klokt Kör klokt

Kör säkert

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment