Ridstövlar ridskor stallskor och stallstövlar. När man börjar rida och kanske inte vill lägga ut så mycket pengar på utrustning kan en konstläderridstövel vara bra, funkar även bra till barn som fortfarande växer en hel del. Konstläderridstöveln är dessutom betydligt tåligare för väta, läderridstöveln håller väldigt bra under förutsättning att du är noga med att hålla dem rena och insmorda.
Vilken modell på stövel man väljer beror naturligtvis på vad man tycker om och vilken som känns bekvämast. Tävlar man och är inriktad på en speciell gren så kan det också ha betydelse för val av stövel. Dressyrstövlarna brukar vara styvare och rakare i skaften, har de dragkedja så är den oftast placerad snett framtill.
Hopp- och allroundstöveln är oftast mjuka och mer följsamma, de kan ha snörning mitt fram och dragkedja bak. När du väljer en stövel så tänk på att inte välja en för kort stövel, skaften ”sätter sig” efter ett tag och då är det inte roligt om stöveln upplevs som för kort. Känns det obehagligt med de höga skaften i början så kan man lägga in en liten kilsula så slipper du skavsår i knävecken.
Ridstövlar ger ett bättre stöd till skänkeln än ridskon, men vill man hellre ha en ridsko så kan man komplettera den med en shortchaps/gaiter så får man ett stövelliknande utseende. Fördelen med den kombinationen är att den oftast blir betydligt billigare och det kan vara lättare att hitta något som sitter helt perfekt både på foten och benet.
Vintertid, när man har lite kraftigare och grövre skor, så kan man behöva byta stigbyglarna till en storlek större så att skon inte fastnar i stigbygeln.
Tänk på att både ridstövlar och ridskor bör användas vid ridning och inte vid stallskötsel då både sulor, sömmar och dragkedjor inte är anpassade för det slitage som bland annat gödsel, urin och spån utgör.
Vid skötsel av häst och stall är en stadig sko med rejäl sula att föredra. Det finns skyddsskor som är försedda med stålhätta för att minska risken av trampskador. Det finns även skor som har sulor som skyddar om du skulle trampa på till exempel en spik och sulor som skyddar mot urin och kemikalier.
Den tuffa miljön i stallet kan förstöra lädret och limningen på sulorna och därför rekommenderas att inte använda ridstöveln/skon som en stallstövel/stallsko. Använd istället exempelvis en gummistövel alternativt rengör dina skor/stövlar noga efter varje användning.
Använd alltid det skovårdspreparat som rekommenderas eftersom det är speciellt anpassat för materialet i skon. Vissa material är ömtåliga och kräver särskild vård, t ex mocka och nubuck.
Tänk på att nya skor inte har tillräckligt starkt skydd mot smuts och väta.
Impregnera eller smörj därför skorna innan de används första gången och därefter med jämna mellanrum – då håller de längre.
Borsta rent med en liten borste och torka av vid behov. Pressa aldrig en dragkedja som kärvar, ta bort eventuell lera eller sand. Dra ned dragkedjan hela vägen innan du sätter på dig skon eller stöveln, annars kan den gå sönder.
Iläggssulor ger inte bara bättre komfort och passform, de absorberar dessutom fukten vilket gör att fötterna och skorna mår betydligt bättre.
Använd alltid stövelsträckare/hängare, det skyddar både läder och dragkedja, samt bevarar stövelskaftets form och ser till att det inte viker sig.
När du tar på dina skor och stövlar – använd alltid skohorn så håller hälkappan längre. När du tar av dig dem använd stövelknekt.
Ta väl hand om dina skor & stövlar så håller de längre!
Med rätt omsorg blir läder ofta snyggare med åren.