Ryttarens utrustning. Svenska Ridsportförbundet har beslutat att hjälm, ska bäras vid uppsutten ridning och körning inom förbundets verksamhet. En bra ridhjälm ska passa precis och uppfylla kraven, det vill säga vara godkänd med CE-märkning.
En hjälm som varit med om ett kraftigt tillbud bör bytas ut. Att hjälmen går sönder visar att den tog upp kraften som annars skulle ha drabbat ditt huvud. Köp inte begagnad hjälm. Även om hjälmen ser hel ut på utsidan, kan det har uppstått skador som inte syns.
När du köper hjälm till dig själv eller dina barn, var noga med passformen. Hjälmen ska sitta bra, vara lagom stor och kännas bekväm. Vid användande av hjälm ska hakbandet vara knäppt, det gäller både vid avsutten och uppsutten verksamhet.
Att ha ridhjälm vid ridning är en självklarhet, men hur många tänker på att alltid ha hjälm på sig vid longering, körning, tömkörning ,löshoppning eller vid veterinärbesiktning på tävling? Även här finns en risk att hästen gör en oförutsedd rörelse och du kan ha otur och bli sparkad.
Att ha rätt skor på sig är lika viktigt som att använda hjälm. För både bekvämligheten och säkerheten ska du använda ridstövlar eller ridskor med klack. Ridstövlar ger bäst skydd för både fötter och ben. Skon ska ha klack för att hindra att foten glider framåt i stigbygeln och därmed riskerar att fastna.
Kom ihåg att använda stigbyglar av rätt storlek. Stövlar och skor ska ha en tunnare och normalt räfflad sula. Om du har grova ridskor eller stövlar med alltför breda och grova sulor är det risk att de fastnar i stigbygeln och utgör en säkerhetsrisk.
Här hittar du ridstövlar
Om du använder skyddsväst vid ridning eller körning, ska den vara CE-märkt och ha beteckningen EN 13158 Nivå 3. Passformen på västen är viktig, den ska vara bekväm och ha rätt storlek. Köp aldrig en väst att växa i. Den ger inte rätt skydd och har du riktig otur kan den göra med skada än nytta. En skyddsväst ska passa precis och får inte vara för stor eller för lång.
Tävlar du fälttävlan är det ett krav att ha skyddsväst under uthållighetsprovet. Juniorer och ponnyryttare som tävlar hoppning ska bära skyddsväst. Var noga med att du väljer rätt väst. Exakta nivåkrav på skyddsväst som ska användas i tävlingssammanhang finns specificerade i TR.
Här hittar du säkerhetsvästar
Kläder av och på
Ta aldrig på eller av dig kläder när du sitter till häst. Den kan lätt bli skrämd. Rider du i ridhus, häng inte kläderna på sargen utan häng upp dem på en krok.
Mobiltelefon
Om du rider i terrängen är det bra att ha med sig en mobiltelefon. Är olyckan framme kan du ringa efter hjälp. Att sitta till häst och tala i telefon innebär en stor säkerhetsrisk.
Tuggummi
Sitter du till häst ska du inte tugga tuggummi. Det kan fastna i halsen och du får svårt att andas.
Piercing
Piercing, örhängen eller ringar skall du inte ha när du rider, dessa utgör en olycksrisk.
Uppsatt hår
Om du har ett långt hår rekommenderas att du har det uppsatt, både när du rider och när du är i stallet.
Källa: Svenska Ridsportförbundet
Ryttarens utrustning Ryttarens utrustning Ryttarens utrustning