Vad är ett Hästpensionat?

Kan det vara ett alternativ för mig och min häst?

Vad är ett Hästpensionat? På gården Uggletorp nära Tivedens nationalpark driver Caroline och Magnus Almfelt ett hästpensionat, inackorderingsstall, sadelmakeri och de har också en liten köttdjursuppfödning av rasen Hereford. Caroline arbetar heltid i firman med gården och djuren, målet är att i en framtid kunna livnära sig båda två på verksamheten, men än så länge får Magnus fortsätta sitt arbete som reparatör och underhållstekniker på ett företag i Karlsborg.

Vad är ett Hästpensionat?

 
Ibland kan det vara svårt att hinna med sin häst, det kan uppstå tillfällen i livet då man kan behöva en tillfällig paus från arbetet som hästägare. Att sälja sin vän eller lämna ut på foder behöver inte vara enda alternativet. Det kan vara så att man själv blir skadad eller sjuk, att man får en projektanställning utomlands, pluggar, går igenom en separation, är gravid eller har småbarn.

Det kan också vara så att hästen behöver gå på vila av olika orsaker, skaderehabilitering, återhämtning från en tuff tävlingsperiod, unghästar som behöver socialtränas i flock, en äldre häst som ska pensioneras, behovet av att få gå på lösdrift kan vara olika men vi tar emot alla sorter. Det enda vi i dagsläget inte kan hålla är hingstar, annars är alla raser och åldrar välkomna.

Vad är ett Hästpensionat?

Det kan också vara kostnadseffektivt då vi har en förhållandevis låg månadskostnad jämfört med en stallplatshyra i stadsregionerna, dessutom ingår allt från början och man vet precis vad det kostar varje månad (förutsatt att hästen inte blir sjuk)

Gården har optimala förutsättningar för denna typ av hästhållning, 15 ha naturbeteshagar med ett magert hästbete, kuperat och med gott om träd för skydd och psykisk stimulans.  Alla hagar har elstängsel med tre elband för att passa olika raser och storlekar på hästar. I varje hage finns minst ett väl halmat vindskydd/lösdrift och vintertid serveras ljummet vatten i termobar.

Vad är ett Hästpensionat?

Det finns rymliga uteboxar för dem som har behov att stå inne och i stallet finns tre stora boxar och en bred hanteringsgång där man kan pyssla och fixa med dem.
Hästarna grupperas i mindre grupper om 5 till max 8 hästar beroende på deras foderbehov och hur de fungerar i hop socialt. Det är viktigt att hästarna trivs tillsammans och att alla kommer åt vindskydd , vatten och foder. Vissa grupper har fri tillgång på grovfoder andra fodras två till tre ggr per dygn, allt anpassas efter den enskilda hästens behov.

Hästarna håller sin väldigt fina trots att de inte tränas pga de kuperade och stora hagarna de rör sig mycket mellan foder, vatten och vinskydd de får också psykisk stimulans av varandra och av hästgruppen de går i, så naturligt som bara en häst kan leva utan att vara vild.


Det är ett stort ansvar att hålla andras djur och vi är väldigt noga med tillsyn och skötsel, det är ett stort förtroende vi får, när hästen lämnas här av sin ägare och det tar vi på största allvar. Vi är ute i varje hage minst tre gånger per dag för att tillse att alla mår bra och att fräscht vatten och foder finns eller att inga sår eller skador uppkommit, vintertid kan vissa behöva täcken av och på. 

Att driva en sån här verksamhet är en livsstil, det är stort ansvar man är väldigt bunden och det är väldigt mycket tillstånd och pappersarbete.
Det är inte något man blir rik på vilket också är orsaken till att det finns flera grenar av verksamheten som sadelmakeri och köttdjuren. Men en stor kärlek till djuren och att arbeta med hästar och gården gör att man fortsätter och trivs.

Caroline är utbildad djurskötare och har 32 års hästerfarenhet varav 15 år som yrkesverksam inom hästnäringen, flertalet utbildningar inom hästträning, utfodring och hästskötsel finns som grund, den senaste var i sep 2013, 30 dagars hästträningsutbildning i U.S.A hos John Moore. Caroline har genom sitt hästliv sysslat med både brukskörning, turridning, akademisk ridkonst och tränar nu regelbundet för John Moore.


Jag vill ha en mycket bra kommunikation med hästarna med ett tydligt men mjukt ledarkap, jag vill kunna använda min häst till gårdsarbete, skogsridning och tävling. Att hästarna har förtroende för mig och gör vad jag ber om när jag ber om det är viktigt. Den egna hästen Magic (am Quarter valack på 8 år) används bl.a. i arbetet med korna.

När din häst vistas här administrerar vi vaccinationer, verkning var 8:e vecka, tandvård, avmaskning samt övriga ev. behandlingar och all ev. veterinärvård enligt ägarens önskemål.

Ett utförligt kontrakt skrivs alltid tillsammans med hästägaren, där allt om hästens vård specificeras. Hästägaren kan vara lugn över att hästen har det bra och får regelbundet bilder och information om sin häst via mail, det är viktigt att man som ägare behåller kontakten med hästen under inackorderingstiden!
Naturligtvis hälsar man på sin häst när man vill!

Vi erbjuder även:
Träning av hästen om så önskas, både vardags motion, markarbete, lastträning mm
På gården finns alla möjligheter att träna, stor belyst ridbana, ridhus, trailbana, roundpin.
Vanligt stallplats går också att hyra och även här kan man räkna med full service, du kommer ut och har kul och trevligt med din häst, resten tar vi hand om.
Hämtning och lämning av häst då Caroline även har BE kort och hästtransportörutbildning.
En tjänst som vi kallar ”Hästhospis.”


Din gamla häst som behöver få ett bra värdigt avslut på sin trogna tjänst. Vi gör ett utförligt kontrakt hur du vill att din häst ska ha det om det tex gäller en sista sommar på bete och sedan att vi administrerar och tar hand om allt praktiskt i samband med avlivning. Naturligtvis samarbetar vi med leg veterinär och lantbrukstjänst när det gäller kremering av kroppen mm. Att få hjälp med dessa tunga bitar i hästägandet kan vara skönt och man behåller sin vän i ett fint minne.

Att tänka på när man lämnar sin häst hos oss!
Besök oss gärna för att se anläggningen på riktigt. Vi visar gärna runt och tycker det är viktigt med en personlig kontakt.
Passet måste enligt lag medfölja hästen, din häst måste inneha pass för att få vara här.
Vi vill se ägarbevis innan avlastning eller kontrakt på att du är fodervärd och i så fall vill vi även ha kontakt med ägaren.


Vi skriver ett utförligt kontrakt gällande just din häst och du får en fast månadskostnad utefter detta, kreditupplysning kan göras.
Hästen bör vara avmaskad eller lämnat ett träckprov innan.
Vanlig grundvaccination gäller.
Kan hästen gå oskodd är detta att föredra, och den bör vara nyverkad vid ankomst.
Hästen ”skolas” in i gruppen successivt och kan får stå i box första natten för att komma till ro efter transport mm

Att det är en läderverkstad på gården är en tillgång för dem som har häst hos CM ranch. Här tillverkas och repareras det mesta i utrustningsväg för häst , hund, ryttare, jägare och friluftsmänniskor.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som kan tillverkas, kanske har man en egen idé som behöver förverkligas , eller vill göra en ändring på sadel, sele eller annat. Även måttsydda träns, hundhalsband, väskor, chaps, vapenremmar och fodral med namnprägling och gravyr tillverkas på beställning, här finns chansen att få något som bara finns i ett original – ditt.
Är ni nyfikna på att veta mer om oss, gör ett besök på www.cmranch.se eller boka en visning av anläggningen och gårdsbutiken. Välkommen!

 Text o bild: Caroline Almfelt CM Ransch

Vad är ett Hästpensionat?
Vad är ett Hästpensionat? 5

Vad är ett Hästpensionat?

Vad är ett Hästpensionat? Vad är ett Hästpensionat? Vad är ett Hästpensionat? Vad är ett Hästpensionat? Vad är ett Hästpensionat? Vad är ett Hästpensionat? Vad är ett Hästpensionat? Vad är ett Hästpensionat? Vad är ett Hästpensionat? Vad är ett Hästpensionat? Vad är ett Hästpensionat?

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment