Ridbyxor form material och funktion

Passformen är viktigast, att ridbyxan sitter bekvämt

Prova därför flera olika slags modeller och var väldigt noga med att byxan passar just din kroppsform. För även om alla ridbyxor är stretchiga varierar passformen. Små tips på vägen är att du ska kunna röra dig obehindrat, böja på knäna och gå ner på huk. Ridbyxor form material och funktion.

Equiline April X-grip

Kvalitet och egenskaper

Ridbyxor är tillverkade i olika materialkombinationer/funktionsmaterial så att du kan anpassa ditt val efter årstid och temperatur. Tänk på att du ska gilla materialet, att det känns skönt mot kroppen. Ta sedan reda på materialkombons olika egenskaper. Är byxan i fyrvägsstretch har den extra bra passform och ger dig maximal rörelsefrihet. Väljer du ett funktionsmaterial har det oftast andasfunktion men kan även vara smutsavvisande, snabbtorkande och UV-säkert.

Funktioner

Välj funktioner utifrån vad du behöver i din ridning. Silikon/PU är material som på olika vis ger bra grepp beroende på vilka mönster de har och var dessa mönster är placerade. Är byxan helskodd kan den vara det med Daewoo eller silikon/PU. Generellt ger en helskodd byxa bättre fäste i sadeln, men mest handlar det om din egen upplevelse och vad som förbättrar din ridning. Den halvskodda byxanger bättre grepp vid knäna medan den knäförstärkta har dubbelt tyg vid knäna och är ett alternativ för dig som inte vill ha någon greppfunktion alls. 

Ridbyxor form material och funktion
Ridbyxor form material och funktion

Detaljer

Ridbyxans midja är oftast högre bak för att undvika obekväma glipor och att det blir för ”bylsigt” fram när du sitter i sadeln. Sömmarna är strategiskt placerade så att du inte ska få skav och bensluten är antingen i elastiskt material eller har kardborrefästen, som gör det både enkelt och bekvämt att hålla byxan på plats. Benlängd väljer du efter vad du trivs med då vi även har byxor med lite längre ben. Praktiska fickor med eller utan dragkedja och snygg dekor är andra detaljer som lyfter looken.

Ridleggings

Bekväm och smidig variant av ridbyxa med elastisk linning och olika grepp.

Chaps

Allt fler ryttare inser hur enkelt det är att bli ridklar utan att behöva byta om. Möjligheterna för chaps varierar från att vara överdragsbyxa som håller dig ren när du mockar och pysslar i stallet, torr när du rider ut i regn eller snö till att ge stöd åt skänkeln och så klart hålla dig snygg. Du behöver heller inte hoppa av för att ta av dom. Sitt skönt kvar i sadeln och bara öppna dragkedjorna längs benen och det reglerbara bältet i midjan.

De klassiska materialen är mocka och nappa, men idag finns det även modeller i värmande stretchig neopren med silikonskodda knän för bra grepp och i vädertuff vattentät nylon som är både lätta att bära och ha med sig. Om du har svårt att hitta ridstövlar som passar funkar shortchaps fint ihop med ridskor.

Thermobyxan

Det här är byxan som gör det skönt att rida ute i kylan. Dra dom utanpå ridbyxorna eller över ett par sköna thermoleggings och njut av stunden tillsammans med hästen. Vår thermobyxa är helskodd för att ge bästa greppet i sadeln. Den är fodrad, vattentät och andas. Midjan är elastisk och sömmarna tejpade. Dragkedjorna på benen underlättar när du tar dom av och på. Vill du ha en lättare variant när du hänger på läktaren eller i stallet, pröva täckkjolen. Snygg, praktisk och skönt värmande. Även när du sitter på hästryggen förstås.  

Ridbyxor form material och funktion

Ridbyxor form material och funktion

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment