Warning: file_put_contents(/home/ridguiden/public_html/../../media.ridguiden.nu/public_html/mylisting-dynamic-styles.css): Failed to open stream: No such file or directory in /home/ridguiden/public_html/wp-content/themes/my-listing/includes/utils/utils.php on line 557

Warning: filemtime(): stat failed for /home/ridguiden/public_html/../../media.ridguiden.nu/public_html/mylisting-dynamic-styles.css in /home/ridguiden/public_html/wp-content/themes/my-listing/includes/assets.php on line 769
Rätt bett - bett finns i en mängd olika varianter - Ridguiden

Rätt bett – bett finns i en mängd olika varianter

Välj rätt bett

Rent generellt bör strävan vara att använda det mildaste bettet man kan. Ju slätare ett bett är desto mildare brukar det vara. Ett delat tränsbett brukar anses som det mildaste bettet eftersom hästen kan mildra effekten genom att trycka bettet uppåt med tungan. De flesta bett är tillverkade i metall, men de finns bett som har själva mundelen i gummi och även läder förekommer. Dessa bett lämpar sig vanligen till den lite känsligare hästen. Kom ihåg att det som till sist avgör hur skarpt ett bett blir är den hand som håller i tygeln! Bett tränsbett eggbett d-ringsbett.

rätt bett

Rätt storlek på bettet

Bett anges i diametertjocklek och storleken (längden) mäts precis innanför bettringarna.

Det är viktigt att du anpassar bettet så att du får ett i storlek som passar just din häst. Hästens mun är inte anpassad för att ha ett bett i sig, så tänk på att inte ha ett allt för tjockt och heller inte för tungt bett då det kan leda till belastningsskador i munnen.

Även om bettet inte ska vara för tungt så är de massiva betten att föredra framför de ihåliga. Ett massivt bett ligger tyngre och stadigare i munnen på hästen, medan ett ihåligt kan uppfattas som för lätt och blir otydligare eftersom det är mer rörligt i munnen.

Olika grupper av bett

Tränsbett, eggbett och D-ringsbett

Odelat tränsbett, ligger stadigt och ger inte så lätt skador i munnen. Vissa hästar kan upplevas bli lite framtunga med detta bett.

Tvådelat tränsbett är ett av de vanligaste betten, viktigt att bettet inte är för långt då det då kan gå upp och trycka i gommen.

Tredelade tränsbett. Rätt anpassat ligger detta bett bra i hästens mun, vissa kan uppleva att det blir lite skarpare. Även här är det viktigt att bettet inte blir för långt då det kan ge klämskador.

Alla dessa modeller finns att få både med fasta och rörliga ringar. De med fasta ringar, eggbett, fördelar trycket i mungipan bra och risken för klämskador minskar.

Hissbett

Här förflyttas mundelen upp och ner vid tygeltag samtidigt som hästens nacke påverkas.

Pessoabett

Pessoabett finns i två- och tredelade varianter samt med två eller tre ringar. Ju längre ner du fäster tygeln desto skarpare effekt får du. Detta bett kan även användas med ett delta. OBS! Används med viss försiktighet och endast av erfarna ryttare.

Gagbett

Gagbett har speciella sidstycken som löper igenom bettringarna och det är i dessa som man sedan fäster tyglarna i. Man bör använda två tyglar till gagbett.

Hävstångsbett

Dessa bett blir skarpare ju längre skänklar bettet har och ju längre ner tygeln fästs. Här används även kindkedja. Den ska spännas så hårt att skänkeln på bettet kan röra sig cirka 30 procent.

Pelhambett

Pelhambett finns som oledade, tvådelade och tredelade. Skänklarna på detta bett är inte så långa, så det är ett förhållandevis milt stångbett. Detta bett bör användas med både kindkedja, skumrem och deltatygel.

Kimblewickbett

Kimblewickbett finns både som en ledad variant och som ett stångbett med tungfrihet och kort skänkel. Detta bett ska användas med kindkedja, men här behövs ingen delta. Du kan välja var du vill placera tygeln, i den stora ringen eller i någon av de små.

Kandar

När man rider på kandar så har man två bett, ett bridongbett (två- eller tredelat tränsbett) och ett stångbett med eller utan tungfrihet. Tungfrihet är den båge på bettet, som kan vara större och mindre. Ju större tungfrihet desto skarpare bett. Till stången används kedja och gärna även skumrem. Till denna betsling används två tyglar, en för bridongen och en för stången.

Hackamore

Hackamore påverkar hästen via tryck över nosryggen. Detta bett är bra att använda som variation till den vanliga betslingen så att hästens mun får möjlighet att vila från den belastning ett bett utgör. Detta bett kan med fördel även användas om hästen har fått ett sår i munnen eller är öm på grund av till exempel tandlossning. Vad som är viktigt att känna till att detta verkar mycket kraftigt på hästens nos, så det bör användas med största försiktighet.

Det finns även ett kombinationsbett som både har ett vanligt bett och hackamore, även här gäller det att man är erfaren och använder detta med försiktighet.

Rätt bett rätt bett rätt bett rätt bett rätt bett rätt bett

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment