Bättre koll på sitsen

En välbalanserad och avspänd sits är grunden i all ridning. För att komma dit krävs att ryttaren tränar sin kropp såväl i sadeln som på marken. Här  hittar du lite tips på hur du får en avspänd sits. Lär dig hur du får bättre koll på vad som händer med sitsen när du  tex spänner en sätes muskel, eller din höftböjar muskel, svankar eller krummar med ländryggen och faller fram eller bak med överlivet. Såväl små som större rörelser påverkar sitsen i allra högsta grad.

Få kroppskontroll

Om du använder musklerna på rätt sätt behåller du din centrering. Nedan följer ett par enkla övningar som ger dig en bättre förståelse för vad hästen känner i sadeln när vi rör vår kropp samt kunskap om vad som händer med sitsen om vi spänner en skinka osv. Om vi tex. ständigt kniper skinkorna för att sitta kvar i sadeln, kan vi inte använda sittbenen. Om du lutar överlivet bakåt eller för mycket framåt, blir resultatet detsamma. Sitsen är alltså ditt instrument till en bättre upplevelse för såväl dig som hästen.

sits

En bra sits är viktigt för din häst

För att din häst ska kunna bygga upp rätt muskler krävs att ryttaren har många kvalitéer i sin ridning. Tex. kommer hästen att kompensera en sned ryttare genom att bära upp den felaktigt. Studier visar att om en ryttare som väger 60 kilo sitter en cm till höger så innebär det att det blir hela sex kilo mer för hästen att bära på högersidan. Det vill säga en belastningsökning om 10%. Fortsätter detta under tid gör det att hästen kommer få en felaktig muskelutveckling.

Genom bäckenet sker kommunikationen mellan ryttaren och hästen. Bäckenet är centrum för ryttarens rörelse i sadeln och det är därför mycket viktigt att träna upp mellandelen av kroppen så att bäckenet blir följsamt och elastiskt. Ett sätt att göra detta är att använda sig av några enkla stretchövningar.

Övningar på marken ger dig bättre koll på sitsen

Sitsen ska vara följsam, balanserad, koordinerad och avspänd. Men det är inte helt enkelt att tänka på alla saker samtidigt när man sitter på hästen. Därför kan det vara bra att lägga in följande övningar när man inte sitter i sadeln. 

Börja med att sätta dig ner på en hård stol med överskänklarna något  isär. Se sedan till så att du känner dina sittben ta emot stolen.

Spänna sedan din ena skinka samtidigt som du observerar vad som händer. Det som händer är att ditt sittben lyfts ifrån stolen och om ditt ben hade hängt ”mer i luften”, hade benet även dragits lätt bakåt. Slappna sedan av igen.

Nästa övning är att spänna höftböjarmuskeln (den som böjer höftleden). Det kan vara lite svårt att isolera denna muskel och det blir lätt att man lyfter benet istället. Så mycket skall du dock inte spänna muskeln. Försök istället att hitta ett ”dragläge”. Det som händer är att benet lyfts lite från stolen. Så vad händer nu med sittbenet? Jo, du kommer märka att du får en bättre kontakt med stolsunderlaget. När du sitter på din häst påverkar även detta underskänkeln något då den har en tendens att föras framåt.

Övningar till häst ger dig bättre koll på sitsen

Stretchning kan man komma långt med men det finns även flera olika sätt att träna sitsen när man sitter på hästen. Målet är att hitta rytm och takt i sin ridning. Ett knep för att uppnå detta är att rida lätt i olika takt.

Stå upp två steg, sitt ned ett och så vidare. Då får man in känslan men det är inte så enkelt som det kanske låter.

Släpp stigbyglarna och lyft upp ett ben i taget mot taket. Slappna av emellanåt och fortsätta att öva på detta en stund. 
För att du ska slappna av i axlar och nacke drar du upp axlarna så högt du kan, slappna av och upprepa sedan övningen.

Denna typ av övergångar och tempoväxlingar är bra träning för såväl häst som ryttare.
Ryttaren får möjlighet att nästan överdrivet använda sina hjälper och om hästen inte svarar på sitsens inverkan är det alltså något som behöver justeras.

Ett annat bra sätt att träna sitsen är att bli longerad. Ryttaren kan vara mer avslappnad och komma ner i sadeln lite lättare. Man bör dock inte rida allt för ofta utan stigbyglar men för att öva upp balansen och stärka sitsen är det bra att släppa dem ett tag. Du kommer längre ned i sadeln och blir mer följsam. En annan övning innebär att du fattar tag framtill och baktill på sadeln och drar dig nedåt. Du kommer märka att man då hittar rätt läge för sitsen lite lättare. Prova även att fästa en sporrem i de små ringarna vid framvalvet i sadeln. Lyft sedan sporremmen uppåt, nu kommer du märka att du kommer djupare ned i sadeln.

Börja alltid med att värma upp

Det är otroligt skönt att sitta upp i sadeln när man är uppvärmd och ny-stretchad. Det finns några enkla övningar som man kan göra i stallet, det tar inte många minuter och det är väl mödan värd. Tro mig, din häst kommer att uppskatta det!

Gå på fyra olika sätt.
Gå omväxlande på tå, på hälarna, på utsidan och insidan av foten. Gå framåt, bakåt, åt sidan och baklänges i de olika positionerna, variera hastigheten. Lägg till armrörelser medan du går, sväng armarna fram och tillbaka.

Små hoppsa-steg.
Stå med benen ihop och med knäna lätt böjda. Gör små hopp på samma ställe, rör dig sedan med hjälp av hoppen framåt, bakåt, åt bägge sidorna.

Spring åt olika håll.
Spring framåt i lagom hastighet, variera mellan att springa åt sidan, baklänges, på tå, på utsidan och insidan av foten, växla hastighet. Gå/spring i skänkelvikning, korsa den ena foten framför den andra.

Korsande rörelser.
Stå rakt upp och ner. Börja med att böja höger knä uppåt, framåt, låt vänster arm nudda höger knä, byt och gör på samma sätt med motsatt arm och knä.

Variera rörelserna och gör dem i olika tempon!


Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment