För att skydda hästen mot eventuella slag eller om den har en tendens att slå ihop benen vid träning kan du använda benskydd på hästen.
Exempel på skydd är senskydd och strykkappor, och de är olika utformade för att passa fram- eller bakbenen. Som namnen säger är de till för att skydda senor och kotleder från slag och strykningar. Undvik lindor om du inte har tillgång till en erfaren person som kan hjälpa dig med dem. Remmar på benskydd sitta på benets utsida och vara riktade bakåt. Du kan också använda boots för att skydda hästen från att trampa sig på ballarna.
Hästens ben kan skyddas med benlindor vid arbete (som stöd, skydd eller för att se snyggt ut), i stallet och under transport. Lindor kan göra mer skada än nytta om de används fel. Vid minsta tveksamhet är det därför oftast bättre för den som är ovan att välja andra ben- eller transportskydd. Felaktigt lindande lindor kan nämligen orsaka både skador och olyckor, till exempel om de lindas för hårt och skadar exempelvis en sena eller inte fästs ordentligt och går upp så att hästen snubblar på lindan.
Att linda rätt är en konst, och precis som många andra moment kan det vara klokt att ta hjälp av någon med koll på läget. En viktig grundprincip är att bandaget ska ha ett jämnt tryck över hela ytan. Det är en anledning till att man ofta använder en padd under lindan som hjälper till att fördela trycket. När du lindar ett ben ska du ta för vana att även linda det motsatta benet (gäller inte vid galoppbandage). Det ska du göra för att hästen inte ska överbelasta det ben som är obandagerat.
Ett viktigt moment om du ska lära dig att använda lindor är att du också måste lära dig att ta av och rulla ihop dem. När du ska linda av hästen ska du ta för vana att göra det så snabbt som möjligt. Allra helst om det sker i en orolig omgivning, till exempel på en tävlingsplats.
Linda av och upp så här:
Källa: Svenska Ridsportförbundet
Benskydd Benskydd