Arabiskt fullblod

Arabiskt fullblod (ar: حصان عربي) är en av världens äldsta hästraser. Den härstammar från hela den Arabiska halvön och Mellanöstern där de avlades fram av beduinerna. Araben är en ädel hästras av ökentyp som ofta beskrivs som vacker och elegant.

Gångarterna är flytande och med jämna och fria rörelser. Arabhästen uppnår ofta högre ålder än de flesta andra hästraser och de ädlare arabiska hästarna har under flera tusen år använts för att förädla andra hästar, och mer än 80 % av dagens modernare hästraser har under någon tid influerats eller förädlats av araben.

Arabiskt fullblod
Arabiskt fullblod 3

Araben är en av världens mest eftertraktade hästraser, mycket på grund av sin mystik och sitt ädla utseende, men även då de är utmärkta allroundhästar som duger till all slags ridsport, westernridning och speciellt till distansritt då araber är typiska ökenhästar med en mycket stor uthållighet. Trots alla myter om arabens hetsiga humör så är rasen i de flesta fall utmärkta familjehästar som lever länge och är härdiga och motståndskraftiga mot sjukdomar.

Arabiska fullblod har en mycket tydlig och unik karaktär med kort rygg, rundad nacke och en tydligt inåtbuktande nosprofil. Huvudet är lätt trekantigt med liten mule och platt panna. Araben har oftast även bara 17 revben, 16 svanskotor och 5 ländkotor i jämförelse med de normala 18 revben, 17 svanskotor och 6 ländkotor som hos andra hästar. De färre svanskotorna bidrar till arabens höga svansföring vid rörelse.

Araberna blir oftast mellan 145 och 161 cm i mankhöjd och förekommer i alla färger utom black, tigrerad och färgerna orsakade av creamgenen, t.ex. isabell och gulbrun. Inte heller konstantskimmelanlaget finns i rasen, men det förekommer ändå att hästar är registrerade som till exempel brunskimmel, som i dessa fall är en felaktig benämning på en häst som är (avblekbar) skimmel född brun. Skäck finns bara i betydelsen sabino, men de sabinoliknande mönster som finns hos araben orsakas inte av sabinogenen Sb1.

Arabiskt fullblod

Innehållsförteckning

Arabiskt fullblod
Arabiskt fullblod 4

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment