Den efterlängtade kallfläkten v 25

Tur nog kom den redan i fredags , den efterlängtade kallfläkten som gör det lite lättare att sova gott. Jag unnar andra värme älskande personer att det blir 30 grader och lite till men för min egen del räcker det med 20 grader. Heljar , islandshästen måste välja mellan kolera eller pest. Han eller rättare sagt  jag väljer eksemtäcke och huva  till honom , trots värmen. Betet uppe på höjden har den fördelen att det fläktar och så har de möjlighet att gå in under träd för att söka skugga.

Här hemma på gården  var både Lilly och Gaucho svettiga då jag tog in på  lördagskvällen. De fick svalkas av med kallt vatten. Eftersom Ghia får sin Metacam medicin är de andra också hemma.

Ett samtal från mellansonen i veckan då han undrade om jag kände till Erik Erlandsson, medförde en intressant upptäckt om en av de mest framgångsrika hästar genom tiderna. Mannen bakom denna berömda häst, Aladdin är Erik Erlandsson som under sin glans  dagar hade 144 hästar på sin gård utanför Tomelilla. Denna 93 åriga Erik kom in till vår son Gustav, Bilbengtsson Ystad för att köpa bil. De pratade i över 1 timma.

 Först tyckte Gustav att det som han berättade var lite väl otroligt för att vara sant. Då han senare sökte på namnet fick han upp fakta som stämde överens med vad den solbrända  93 åriga mannen hade sagt.

Här kan man prata om lönsamhet att få fram bra hästar. Denna Erik tränade och visade upp Aladdin ,arabhingsten, tills han var tre år därefter han såldes till USA. En betäckning med denna hingst kostade på 80 talet 35 000 dollar ! Han ägdes av ett syndikat med 50 andelar. Som mest kostade en andel 350.000 dollar. 391 av hans avkommer har blivit mästare och hela fyra hästar har fått utmärkelsen National champion stallion ,vilket är unikt .  Läs mera om denna otroliga häst genom att googla ”Mannen bakom världens bästa häst.”

Jag fortsätter även denna vecka att förmedla vad som växer runt omkring oss här i Havberg. Det är synd att det inte finns doftupptag eller smakmöjligheter. Då jag körde hem i fredags och stannade för att ta in posten , kom jasmin doften mot mig och jag ville bara föreviga det hela att dela med mig på ridguiden.se . På andra sidan växer pioner fritt i kanten .

Efter det efterlängtade regnet kom doften av  fläder fram och även här har jag dokumenterat från vår veranda. Som det inte var nog med alla dessa dofter så har även smultron provats. Det är ju midsommarveckan och på fredag blir det jordgubbar.

Här kommer den fjärde bilden , proffs fotot av vår käre Gaucho E.K

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment