Från ponny till storhäst

När jag har bestämt mig för att gå över från att rida ponny till att rida storhäst

Vi på ridguiden har fått frågor angående övergången från ponny till storhäst som vi vidarebefodrat till Monica Karlsson på Jump Inn. Monica jobbar med utbildning, förmedling och försäljning av hästar. Bland kunderna hittar vi namn som Malin Baryard-Jonsson och Royne Zetterman.

Från ponny till storhäst
Från ponny till storhäst 3

Vad är skillnaden mellan att rida ponny och att rida storhäst?

Skillnaden är, förutom storleken då, att galoppstegen på storhäst är större och kräver att man som ryttare kan hjälpa hästen hoppa av på rätt ställe. Ponnyer har kortare steg och fler växlar i galoppen och kan trampa om. I dressyr blir det större gångarter och mer häst att hålla igång och ihop.

Vad bör jag tänka på när jag letar storhäst?

Det viktigaste är att du får en modig häst, ingen unghäst, alla som är nya på storhäst gör många misstag, din första häst måste tåla det och får därför inte vara för känslig eller tittig. Det viktiga är att hästen ”går i mål”, några nedslag eller lite kortare dressyrsteg är ingen fara. Den ska också vara positiv, och inte ha för stora galoppsteg. En mindre häst är lämplig att börja med, gärna med bra frambensteknik.

Ta alltid hjälp av erfaren ryttare vid provning och kolla resultat, ta referenser/hör runt om hur hästen betett sig tidigare och vad säljaren har för rykte. Klinikbesikta och röntga det är självklart.

Hur snart kan jag börja tävla igen?

När det känns enkelt på träningen och du behärskar hästen och ni har lärt känna varann. 

Läs mer om Monica Karlsson och Jump Inn här

Från ponny till storhäst

Från ponny till storhäst Från ponny till storhäst

Från ponny till storhäst
Från ponny till storhäst 4

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment