Hästtäcken för olika behov – hästens eventuella behov av täcke är individuellt

Utetäcke

Hästtäcken
Utetäcke

Utetäcke är en benämning på hästtäcken som hästen har när den är ute i hagen. Det är ett ganska brett begrepp som kan omfatta både regntäcken och vintertäcken. Ett utetäcke kan vara utan fyllning eller ha flera hundra gram fyllning. Utetäcken brukar kallas Turnout Rugs på engelska.

Vintertäcke

Hästtäcken
Vintertäcke

Vintertäcke är ett varmare och tjockare täcke som hästen kan ha under de kallare årstiderna. Vintertäcken kan vara fyllda med allt från 100 gram till 700 gram eller mer – beroende på vad din häst behöver. Det kanske säger sig självt att ett täcke med mer fyllning är varmare än ett täcke med mindre fyllning. Vintertäcken ska hjälpa hästen att hålla sin kroppstemperatur i kylan utan för stor ansträngning, medan det även ger ett skydd mot väta från snö och regn. Täcken bör andas så att hästen kan hålla sig torr och så att fukt transporteras bort från hästens kropp.

Regntäcke

Hästtäcken
Regntäcke

Regntäcke är ett ofodrat eller fodrat täcke som ger skydd mot regn. Det är gjort i material som är vattenavvisande och ibland även impregnerat för att det ska hålla hästen torr så länge som möjligt. Regntäcken kan ha 0 gram fyllning eller några hundra gram. Det är viktigt att ett regntäcke andas och är genomsläppligt för fukt från insidan så att hästen inte blir fuktig inifrån.

Stalltäcke

Hästtäcken
Stalltäcke

Stalltäcke är ett täcke som är tänkt att användas när hästen står inne i stallet. Stalltäcken är gjorda i andra material jämfört med utetäcken eftersom de inte behöver stå emot regn eller fukt utifrån. Ett stalltäcke kan hålla hästen varm när den står i sin box, eller när du ska transportera hästen. Dessa täcken finns med mer och mindre fyllning så att du kan anpassa täckets tjocklek efter temperaturen och om din häst är klippt eller inte.

Svettäcke 

Hästtäcken
Svettäcke 

Svettäcke kan användas efter träning när hästen svettas eller som fuktabsorberande täcke efter du duschat hästen. Svettäcket är gjort för att transportera bort fukt från hästens kropp och det gör detta genom att absorbera fukten till täckets utsida så att fukten kan förångas. Kyltäcken är ett annat typ av täcke som har liknande funktion, som ofta är gjort i ett nätmaterial för att hålla hästen sval.

Fleecetäcke 

Hästtäcken
Fleecetäcke

Fleecetäcke kan användas som tunt stalltäcke, svettäcke eller transporttäcke. Fleecetäcken brukar vara enkelt designade med kryssgjordar, bogspänne (ett eller fler) och svanssnöre. Några modeller har halsdel och bensnören, andra modeller saknar gjord under magen. De fleecetäcken som inte har gjord under magen är ofta gjorda för att sitta på hästen en kort stund, till exempel efter dusch, och kan kompletteras med en lös täckesgjord om man önskar det.

Flugtäcke 

Hästtäcken
Flugtäcke 

Flugtäcke är ett täcke som skyddar hästen mot flygande insekter. Det kan se ut på många olika sätt. Vissa flugtäcken skyddar hela hästens kropp med undantag för ben och huvud, och har då halsdel och magplatta. Andra flugtäcken har även inbyggda flughuvor för att dessutom skydda hästens ögon, öron och ansikte. Det finns också lättare varianter av flugtäcken som är nättäcken med vanliga kryssgjordar (utan magplatta). Några flugtäcken har zebramönster, som enligt studier kan göra ett flugtäcke effektivt eftersom det förvirrar flugor och insekter så att de får svårare att landa på hästen.

Eksemtäcke 

Hästtäcken
Eksemtäcke

Eksemtäcke är ett täcke som ger skydd mot insekter vars stick och saliv kan ge vissa känsliga hästar hudsymptom i form av kliande eksem. Eksemtäcken brukar vara ganska tätt åtsittande och skydda stora delar av hästens kropp – ofta med magplatta och halsdel. Ibland även med huva som skyddar huvud, ansikte och öron.

Ridtäcke / Ländtäcke

Hästtäcken
Ländtäcke

Ridtäcke / Ländtäcke är ett täcke som värmer musklerna i hästens kors, länd och bakdel under ridpasset och/eller skyddar mot regn. Det kan vara utformat på flera olika sätt. Ländtäcke brukar man kalla de varianter som sitter fast i sadeln och skyddar länden. Ridtäcken kan istället knäppas framför sadeln, och har då ett hål utskuret för sadeln. Vissa ridtäcken har halsdel och då har de ofta bogspännen, täcker en större del av hästen och har hål för sadeln. Skrittäcke är ett typ av ridtäcke. Man kan ha länd- eller ridtäcket på hela ridpasset, eller ta av det när hästen är uppvärmd.

Föltäcke

Hästtäcken
Hästtäcke när behövs det?

Föltäcke är precis som det låter ett täcke till föl. Det är täcken i små storlekar som är utformade för att passa fölets kropp och skydda mot regn och eller kyla. Föltäcken finns med och utan fyllning.

Reflextäcke

Hästtäcken
Reflextäcke

Reflextäcke är ett täcke med reflexer som gör att din häst syns bättre i mörkret och vid dålig sikt. Det finns reflextäcken som hästen kan ha i hagen, och ridtäcken med reflex. Ibland har täcket kantband eller detaljer i reflekterande material, och ibland är det även gjort i en stark färg som syns bra i mörker. Ett ridtäcke med reflex kan göra ridturen säkrare när det är mörkt ute eller när sikten är dålig.

Terapitäcke

Hästtäcken
Terapitäcke

Terapitäcke eller terapeutiska täcken är specialtäcken med vissa egenskaper. Terapeautiska täcken kan ha värmande eller kylande effekt, vara magnetiskt eller ha andra funktioner för rehabilitering.

Kombitäcke

Hästtäcken
Kombitäcke

Kombitäcke är ett samlingsnamn för olika typer av hybridtäcken och kombinerade täcken. Ett kombitäcke kan kombinera två eller flera funktioner i ett och samma täcke. Några exempel är flugridtäcken och flugregntäcken. Ett flugregntäcke har ofta ett visst material över ryggen för att skydda mot regn, och ett annat material nedtill för att skydda mot flugor.

Hästtäcken

Hästtäcken Hästtäcken Hästtäcken Hästtäcken Hästtäcken Hästtäcken Hästtäcken

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment