Klippa häst

Om du ska klippa hästen eller inte beror på en mängd olika faktorer, långt ifrån alla hästar behöver klippas. Utifrån svaret på nedanstående frågor kan du ta ställning till om du ska och vill klippa din häst och vilken klippstil som passar din häst.

Vilken klippstil som passar din häst.
Klippa häst
  • Hur ofta du rider hästen så att den blir svettig?
  • Går din häst ute stor delar av dagen, den kanske rent av går på lösdrift?
  • Rider du i ridhus eller rider du mest utomhus?
  • Vad är det för temperatur i stallet?
  • Är du beredd att kompensera den klippta pälsen med de täcken som behövs?

Om du bestämmer dig för att klippa din häst börjar du med att klippa hästen under hösten, det är då hästen sätter sin vinterpäls. Beroende på hur mycket pälsen växer kan du behöva klippa hästen några gånger till under vintern. När våren närmar sig bör du sluta att klippa hästen eftersom det kan störa den naturliga hårfällningen, med en dålig sommarpäls som följd.

Helklippning
Klippa häst

Helklippning

Hela hästen klipps. Det finns en variant av denna klippning och då sparar man benen och ett litet område vid sadelstaden. På huvudet klipper man ganaschen i linje med sidstycket på tränset.

Halvklippning

Hästens hals, bogparti, framben och halva buken klipps (du kan dra en sned linje från manken till hästens ljumske).

Islandsklippning

En trekant på halsen och bringan klipps då det är där hästen svettas mest. Samtidigt klarar hästen av att gå ute mycket med denna typ av klippning.

Täckes-eller filtklippning

Hästen klipps som om det låg ett täcke eller en filt på ryggen. Hästens ben sparas och svettas hästen mycket kan man klippa en oval upp i flanken.

Jaktklippning

Hela hästkroppen klipps. Huvudet, benen och ett område vid sadelstaden med formen av en vojlock sparas.

Spårklippning

Hästens klipps från strupen, undersidan av halsen, nedre delen av buken och hela vägen bak på låret. Denna klippning kräver inte lika mycket täckning av hästen eftersom det är så lite som är klippt.

Fördelar med klippt häst
Klippa häst

Fördelar med klippt häst

Hästen svettas mindre och orkar därmed mer, många hästar blir piggare efter det att de har blivit klippta. Blir hästen svettig så torkar den fortare, vilket även påverkar stallmiljön. Det är lättare att hålla den ren.

Klippa häst gör så här
Klippa häst gör så här

Klippa häst gör så här

Säkerheten är viktig! Var gärna två när ni klipper. Se till att underlaget som hästen står på är torrt, stå inte i en blöt vattenspilta och klipp då vatten och el inte hör ihop. Använd helst en jordfelsbrytare som löser ut omedelbart om det skulle bli något fel på klippmaksinen. Se till att sladden inte ligger på golvet så att hästen kan komma åt att trampa på den.

Smörj maskinen och skären innan du börjar och även under arbetets gång. Lyssna noga så att du hör om maskinen ändrar tonläge, då kanske den går tungt och blir överhettad. Känn på skären så att de inte blir varma och bränner hästen. Det är även viktigt med vassa skär då slöa skär kan göra att du nyper hästen. Stäng gärna av maskinen en stund ibland så att den hinner svalna.

Vänj hästen först vid ljudet, tycker den att det låter läskigt kan man sätta bomull i öronen. Lägg sedan klippmaskinen mot hästen så att den får känna vibrationerna. Går detta bra kan man börja klippa.

Man för alltid maskinen mothårs, jobba i långa jämna drag då blir resultatet snyggast. Att klippa snyggt tar tid att lära sig. Rita gärna med krita eller vattenlöslig tusch det linjer du ska klippa, då är det lättare att det blir ett jämnt och bra resultat.

Det finns många olika klippmaskiner att välja på. En fördel är om maskinen inte är för tung och att ljudnivån inte är för hög. Det finns både nät- och batteridrivna klippmaskiner. De batteridrivna är oftast smidigare och går tystare, så de kan lämpa sig för känsligare hästar. Fördelen med de nätdrivna maskinerna är att de oftast är kraftfullare och man behöver inte oroa sig för att batteriet ska ta slut.

Klippa häst
Klippa häst

Viktigt att tänka på

En klippt häst är mycket känsligare för skav, från till exempel täcke, sadel och skänkel. Var noga med att du har en välsittande utrustning. Ibland kan pälsglans hjälpa till att förhindra skav.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment