Ryttarens tävlingsutrustning

Ryttarens tävlingsutrustning. Vilken utrustning som gäller när du ska tävla varierar något beroende på nivå, gren och om det är ponny eller häst. För att vara på den säkra sidan så kontrollera noggrant i tävlingsreglementet innan du tävlar.

Ridkavaj

Ryttarens tävlingsutrustning
Ridkavaj

Ridkavaj, med ett eller två sprund. Många kavajer är tillverkade i funktionsmaterial som gör dem smidiga och bekväma att bära.

Ridbyxor

Ridbyxor
Ridbyxor

Ridbyxor, oftast förknippar man vita ridbyxor med tävling men det går även bra att ha någon annan färg.

Tävlingsskjorta

tävlingsskjorta
Tävlingsskjorta

Tävlingsskjorta, tävlingstopp eller plastrong. Det finns väldigt många fina tävlingstoppar i snygga färger och modeller, det som alla har gemensamt är att de har vita kragar. De flesta är dessutom tillverkade i funktionsmaterial som gör att de känns fräscha och behagliga att använda. Vissa är även behandlade med Polygiene som förhindrar dålig lukt.

Ridhjälm

Ridhjälm
Ridhjälm

Ridhjälmen kan, om du vill, vara den du brukar ha till vardags. Ett tips hur du kan hålla din sammetshjälm fräsch och fin är att du impregnerar den då drar den inte tills sig damm och smuts lika lätt. Förvara hjälmen i en hjälmväska/påse så bidrar det till att den håller sig fräsch och fin. Har du långt hår kan det vara fint att sätta upp det eller använda hårnät.

Ridstövlar

Ridstövlar
Ridstövlar

Ridstövlar eller ridsko med stövelskaft/shortchaps utan fransar används oftast. För att få läderstövlar och läderskor extra blanka polera in skokräm med en bomullstuss, låt torka, efterpolera med en ren bomullstuss och för lite extra finish gnid med en nylonstrumpa.

Ridhandskar

Ridhandskar
Ridhandskar

Ridhandskar bör bäras på dressyrtävling men även vid annan ridning, dels för att skydda händerna men också för att det kan ge bättre grepp om tygeln.

Sporrar

Sporrar
Sporrar

Sporrar ska bäras vid dressyrtävling men kan även vid behov användas vid t.ex. hoppning. Vilken längd man får ha på sporrarna och hur de ska bäras kan du läsa om i tävlingsreglementet.

Ridspö

Ridspö
Ryttarens tävlingsutrustning 10

Ridspö får användas vid all framridning men på dressyrtävlingar får man inte ha spö inne på banan. Vilken längd man får ha på spöet beror på om man rider ponny eller häst och om det är hoppning eller dressyr. Kontrollera vad som gäller i tävlingsreglementet.

Säkerhetsväst

Säkerhetsväst
Ryttarens tävlingsutrustning 11

Säkerhetsväst får alltid användas och ska alltid användas av barn och ungdomar upp t.o.m. 18 år när det gäller hoppning.

Har du ett handikapp så gäller vissa avvikelser från ovan nämnda, t.ex. så finns inget krav på sporrar och spö får användas vid dressyrtävling, för mer info se tävlingsreglementet.

Ryttarens tävlingsutrustning Ryttarens tävlingsutrustning Ryttarens tävlingsutrustning Ryttarens tävlingsutrustning

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment