Smörblommans år – v23 Conquistagårdsbloggen

Det är en invasion av smörblommor i hästhagarna runt omkring Havberg och säkert på andra ställen också. Det är kanske smörblommans år i år. Jag vet att de kan ge svullnader i ben och att de oftast inte äts av varken av hästar eller kor då de är beska Jag googlade lite och fick fram detta

”Giftig vid konsumtion i stora mängder eller under lång tid. Smörblommor orsakar problem med huden och mag-tarmkanalen. Växtsaften är frän och djur som ligger i smörblommor kan få irriterad hud. Vissa djur kan utveckla begär efter smörblomma efter att de blivit förgiftade, och då aktivt söka upp den”.

Sommartider här hos oss medför lite andra rutiner. Jag vill inte släppa ut på bete för tidigt med tanke på min gamla häst. Det ska vara svalt men inte kallt på nätterna . Alla hästarna och ögonskydd mot flugor i förebyggande syfte. Speciellt viktigt för Graciano som bara har ett öga.

Heljar har sitt eksemtäcke från maj till långt in i september. Jag har lagat något av hans täcken och härom morgonen stod han med ett långt tygsläp efter sig i lösdriften. Bara den främre delen fanns kvar på halsen och bogen. Även plastknäppen och gummiband runt ben och mage åldras och har bäst före datum. Tur att han är en sådan lugn häst och bara väntade på att jag skulle vakna och dra av eländet. Det blir att köpa ett helt nytt täcke till utsläpp på bete om några dagar .

Även Lillly har ett insektstäcke för att skydda mot skrubbande som hon gjort tidigare mot svansroten . Det finns ett fläderträd i hagen som de kan klia sig mot över korsryggen. Vid ett tillfälle var hon alldeles blodig och sårig då började vi med insektstäcket. Där såren fanns, finns nu svara fläckar , tvärtemot vad som blir på en mörk häst.

Sommar rid ländtäcke som skyddar korset används också samt ett rid täcke som Italia hade då det var som värst med insekter i luften vid ridning. Till sist insekts avvisande medel så klart.

Spira2
Ulrika och Gaucho

Idag kommer Ulrika från Spira tiden ut och hälsar på. Hon fick hjälp av hästarna här på gården för några år sedan , speciellt Gaucho blev hennes favorithäst. Långtidssjukskriven från ett arbete som medförde en del stress. Nu jobbar hon i en lugnare arbetsmiljö , i en  häst hund katt , trädgårdsaffär och får nytta av sina djurkunskaper . Alltid roligt med återvändare att få höra hur det går. Kapellet till paviljongen är uppe så vi kan sitta i skuggan och få lite Falsterbo feeling och prata gamla minnen från Spira tiden.

paviljong rotated
Paviljon

Vidare information är att jag nu är godkänd hälsoinspiratör och ska fundera över hur den kunskapen kan användas i sommar.

Som utlovats kommer en ny bild på Gaucho E.K ,  foto nummer två.

Gaucho 2
Erika fotograf bild 2 Gaucho E.K

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment