Vad gäller när jag ska transportera min häst?

Skall du transportera din häst men är osäker på vilka regler som gäller?

Transportera min häst. Bestämmelserna kring vad som gäller kan vara kluriga att reda ut, och det är många saker att hålla reda på. Här nedan delar vi med oss tips kring bra saker att tänka på när du och din häst ska ut på vägarna!

Transportera min häst
Vad gäller när jag ska transportera min häst? 2

Att tänka på:

  1. Har jag rätt körkortsbehörighet för släpet jag ska köra? Är du osäker på vad som gäller för dig? Du hittar mer information i faktarutan här nedan. 
  2. Kontrollväg transporten om du inte vet den exakta vikten på släpet.
  3. Glöm inte att räkna in övrig last så som foder, stallskåp och självklart hur mycket din häst väger när du räknar ut totalvikten på ekipaget.

Det finns två saker du alltid måste ta med i beräkningen när du räknar ut hur tungt du och ditt fordon får dra – fordonets tekniska begränsningar samt vilken körkortsbehörighet du har.

Behöver du ett BE-körkort eller utökad B-behörighet?

Om ditt B-körkort inte räcker till så ta kontakt med en bilskola. Kostnaderna är inte så stora, då personer som behöver utökad behörighet oftast har vana av att köra med släp. Det är i första hand teorin som omfattar all körning som tar tid, inte körning med släp, som tar mest tid.

Den som har vana av att köra med släp kan klara ett BE-körkort till en kostnad av 2500-3000 kronor, plus uppkörningskostnad.

Kontrollväg transporten om du är osäker på totalvikten

Funderar du på att köpa en ny transport? Ett tips är att innan köpet kontrollväga transporten, exempelvis hos Bilprovningen för att undvika att den blir för tung för dig och din bil. När många leverantörer anger vikt är det nämligen ofta utan utrustning, som till exempel reservhjul, mellanvägg och gummimattor vilket ger en betydligt högre vikt i praktiken. Observera att det kan skilja över 100 kg på den angivna och den verkliga vikten.

Grundmaterialen i transporter är stål och plastbelagd plywood med glasfibertak. Teoretiskt sett skulle man kunna använda lättare material för att få ner vikten i transporterna men dessa blir betydligt dyrare att producera vilket är anledningen till att efterfrågan inte funnits tidigare. 

Källa: Transportstyrelsen

Transportera min häst

Transportera min häst

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment