Belgiskt varmblod

Belgiskt varmblod är en kraftig hästras från Belgien. Belgien har traditionellt varit främst specialiserade på tunga kallblodshästar som Brabant och Ardenner varför denna varmblodshäst var ett stort steg för de belgiska uppfödarna att ta. Numera föds över 4500 varmblodsföl varje år. Rasen har en exceptionellt bra meritlista från tävlingsbanorna och har snabbt rotat sig trots att rasens historia är bland den kortaste för europeiska hästar.

Belgiskt varmblod
Belgiskt varmblod

Det belgiska varmblodet har behållit lugnet och säkerheten från kallblodshästarna man korsade in i rasen, men exteriört liknar de lite kraftigare fullblodshästar med en lågrektangulär kroppsbyggnad.

Framgångar inom dressyr och fälttävlan

Huvudet hos det belgiska varmblodet är ädelt och påminner om Selle Francais eller Angloarabens. Halsen är kort men muskulös. Benen är ganska kraftiga vilket gör dem till utmärkta hoppare. Man har även noterat en hel del framgångar inom dressyr och fälttävlan. Många föredrar det Belgiska varmblodet på grund av att det är en av de hästar som bäst klarar av tävlingsstress.

Hästarna kan ha alla hela färger så som brun, skimmel, fux eller svart. Hästarna blir under fullvuxet tillstånd ca 165-170 cm i mankhöjd.

Det belgiska varmblodet brännmärks ibland med rasens emblem, ett märke bestående av fyra stiliserade hästhuvuden i en ring.

För att godkännas som belgiska varmblod och kunna stambokföras måste hästarna genomgå så kallade Keurings, inspektioner, där de poängsätts och undersöks av veterinärer.

Man poängsätter olika beroende på hästens ålder. På föl sätts 50% av poängen efter hästens typ och exteriör och resterande 50% på fölets rörelser. Äldre hästar som är färdigväxta bedöms lite annorlunda, bland annat under sadel och hingstar avlägger även ett prov i hoppning.

20% av poängen sätts efter hästens överlinje, nacke och byggnad, 20% på benen, axlarna och länderna, 20% på hästens skritt, 20% på hästens trav och de sista 20% på hästens generella intryck. Hästarna kan få upp till 100 poäng men får generellt mellan 60 och 80.

Belgiskt varmblod

Belgiskt varmblod Belgiskt varmblod

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment