Bondepraktikan lär får rätt

Bondepraktikan. Dagen före och före och före dopparedagen , alltså sex dagar framåt . Dopparedagen , är då dagen före julafton. Många julbestyr skulle hinnas med efter gris slakten  så  gjordes det massa julmat, allt skulle tas hand om. Dagen  före julafton kokades då  jul skinkan. Spadet , efter julkoket  blev lite av buljong  av kokspadet. I det kunde bröd doppas i och skinkan provsmakas.

Alltså dopp i grytan .Gris slakt är ju inget vi  självahåller på  med nu förtiden.  Vi har en annan planering inför julen . Men att städa , pynta och slå in ett paket,  kläda  granen är en tradition som vi fortsätter med. Jag är uppväxt med dopp i grytan men inte på dopparedagen utan julafton lunch. På kvällen hade vi det som kallas för julbord.

Den kristna åtanken , Jesus födelse, har blivit mindre uppmärksammad med åren. Min man Johans familjs tradition var att åka till en kyrka i Malmö som hade en större julkrubba  för allmänheten. De åkte in för att se alla de små figurerna, de små detaljerna, begrunda historien.

Här hemma är det jul pyntat i stallet och en stjärna lyser upp i sadelkammaren. Inomhus har vi också gjort jul fint men en jul låda saknas , den  som alla julgranskulor ,  topp stjärnan, ljus slinga och julgransfoten ska ligga i. Mycket irriterande nu när det närmar sig jul  och att yngsta sonen Erik som kommer hem från Hong Kong 22/12  har skrivit  att han ser fram emot att se att julgranen är intagen och utsmyckad…….. ( inget nämnt om vad store brödar Calle och Gustav  tycker om det  ).   

Hovslagare Kent kom sent måndag kväll och kunde precis slå på en  ny mindre sko eftersom hov väggen blivit skadad där man brukar fästa sömmen . Jag ska vara noga med att få bort jord  under skon där hoven är avsmalnad och jag sprayar med Dr Schattes hovspray som är antibakteriellt på kvällen och smörjer med hovbalsam som jag köpt av Kent på morgonen.

Ida och Emma rider Heljar och Lilly ofta nu och promenerar med Graciano för att inte äventyra den ny påslagna skon. Idag blev det en barbacka ridtur.

Jag nästa gång jag skriver har julafton varit men julen varar ju lite till. Vi får se om Bondepraktikan stämmer. Om Anders braskar så ska julen slaska. Det var snö och kallt på Andersdagen …….

Jag har haft lite svårt att känna den där julkänslan men blev inspirerad och lite nyfiken på hur det var förr i stallen då jag läste en artikel i tidningen Land. Dessutom är det en Anders Olsson som står för jul inspirationen och inte Jenny Nyström.

Bondepraktikan
Bondepraktikan lär får rätt 3

Det som är så intressant är hur verklig den häst är som är avmålad . . Man vill nästan nå fram och klappa den.

Bondepraktikan
Bondepraktikan lär får rätt 4

Uppmärksamma att det hänger en stall lykta på båda målningarna. Det är annat nuförtiden då vi trycker på en knapp och ljusrören lyser upp. Effektivt och säkert  men inte lika stämningsfullt.

Vi tar in Anders bilderna och tackar tidningen Land. Jag önskar en  God Jul till  både tvåbenta och fyrbenta!

Bondepraktikan

Bondepraktikan Bondepraktikan Bondepraktikan

Conquista Gård

Ridguiden

Innehållsförteckning

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment