Conquistagårdsbloggen v 5

Graciano har varit halt, jag upptäckte det i onsdags kväll då jag kom hem. Tänkte att de busat i hagen och avvaktade. Kunde inte se vare sig något sår, svullnad eller något som ömmade i hoven. Ingen feber.

Backa in

På torsdagen hade jag hovslagare till Imperia, här hemma, och det gick bra med henne. Det får bli lite mer träning att gå in i stallet . Även denna gång fick Emma och jag backa in henne för att spara tid då hovslagaren kom punktligt. Hovslagaren var lugn och verkade henne med små pauser emellan. Gamla Ghia fick också hovvård. Hon sliter bakhovarna så att det oftast inte finns något att verka men blir lång på framhovarna.  

Hovböldsundersökning

Tillbaka till Gracianos öde. Då han inte var bättre på fredagen, ringde jag runt till min vanliga veterinär Eva. Hon var på väg upp till Småland, distriktsveterinärerna var ute på uppdrag, men skulle höra av sig. Det gjorde dom framåt lunch. Jag fick som råd att först utesluta hovböld. Tydligen är detta den allra vanligaste orsaken till hälta. Jag undersökte hoven igen men han reagerade inte då jag tryckte runt med tumkraft (har ingen visiteringstång). Ingen av mina hovslagare kunde komma. Jag fick informationen, om det är puls under kotan så är det troligen något med hoven, till exempel en dold hovböld. Han hade puls. Ingen kunde komma förrän på måndagen men jag fick rådet att göra ett våtvarmt omslag runt hoven. Det har jag aldrig gjort, men detta skulle underlätta att orientera och skrapa ur hovbölden.  

våtvarmt omslag
Våtvarmt omslag
Våtvarmt omslag

Så här gör man våtvarmt omslag:  Ta en bra bit veckad bomull ca 30cm, som doppas i varmt såpvatten läggs i och runt hoven. Därefter täcks hoven med gladpack/plastfolie så att det blir tätt och jag tog även elastisk sårförband utanpå plasten. Snäll medryttare, Charlotte, som rider Graciano kunde bistå mig på måndagen för att möta upp hovslagaren. Visst var det en stor otäck hovböld precis under skon. Så hade Heljar det också, för något år sedan, men han signalerade genom att bli varm om hoven. Varför hovbölden sitter under skon har jag inte fått bra svar på. Enligt Gracianos hovslagare så kan det vassa föremålet kommit precis bredvid metalldelen och så utvecklas hovbölden dolt under skon.

Nt kunskap

Nåväl, han är mycket bättre nu och jag har fått ny kunskap både från distriktsveterinär och hovslagare. Bra att ha den kunskapen och kunna dela med sig till andra. Alltså först utesluta hovböld innan veterinär kallas ut. Avsaknad av svullnad men puls strax under kotan, tyder oftast på att något är  fel med hoven.

hovböld
Hovböld
Vitt och fint

Igår kväll kom ännu mer snö och det blåste också. I Skåne flyttar snön sig lätt men det blev inga enorma mängder, några cm. Allt är så vitt och fint och solen lyser och himlen är blå. En riktig injektion av glädje och energi. Sådan här dagar behövs!

På hugget

Småfåglarna är på hugget och tar för sig från upphängda talgbollar och fröblandning på fågelbordet. I morse var till och med en koltrast inne i boxen. Vi blev lika rädda båda två.

fågel blå i snötäcke
Fågel blå i snötäcke
Livet på landet

 Jag följer varje avsnitt av  mitt favoritprogram, Mandelmanns, noggrant och just idag känner jag mig lite som dom. Pysslar om hästarna, ordnar med isfritt vatten och lägger ut hö, småfåglarna får sin mat. Tar ut våra hundar för lek i snön. Även katten Mister är i hundarnas sällskap då vi går ut. Följer med en bit tills något osäkert dyker upp. Jag gläds över livet på landet.

stona i hagen i bakrunden 30 40 dovhjortar
Stona i hagen i bakgrunden kan 30 -40 dovhjortar ses, (om de zoomas in , annars mest små prickar)

Hälsningar Susanne!

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment