Conquistagårdsbloggen v 6

Graciano är bättre och stödjer på hela hoven. Jag är tacksam att hans hovslagare kom ut som i måndags för nu har vi snöstorm. Det började så fint med det lilla vita och i fredags och lördags var det underbart väder, kallt men vindstilla och sol. Alldeles perfekt.

havbergstunneln vinterformat rotated
Havbergstunneln i vinterformat
Omslag

Därefter slog det om som igår, söndag och det snöade ihållande hela dagen. Jag torkar våta täcken lite överallt. Två täcken blev tvungna att torka upp i köket i natt. Vintertäckena var helt styva och det hade till och med blivit istappar vid spännena. Alla hästarna var torra under. Extra glad är jag att jag köpte det nya täcket med hals till Ghia. Hon ska inte göra av energin på att hålla värmen.

Inställt

Vädrets makter gjorde att jag fick ställa in Gauchos hovslagare idag. Vi har en brant backe och det går bra att ta sig upp med lite fart och fyrhjulsdrift. Eftersom Gauchos hovslagare varmskor, har han en större bil som en rullande smedja. Så vitt jag vet är det inte fyrhjulsdrift på den.

Icke påverkbart

Oftast kan vi påverka olika slags situationer men vädret är en sådan faktor som man får gilla läget, göra det bästa av det. Därför har jag tagit in Heljar och Graciano på box nu, under förmiddagen. Jag har två extra boxplatser men den boxen som jag hade tänkt skulle vara bäst till Graciano, får han panik i. Vet inte om det beror på  att den gränsar till Gauchos box, vår hingst, hans pappa. Det får bli mer träning, så in och utsläpp blir mer säkert. Lösdriften är stor och de har båda täcken på. De får även extra mycket hö under natten.

stängda luckor rotated
 Stängda luckor  För att hålla vattenkaren isfria får det vara stängde luckor under natten.
Även hundarna

Snön påverkar också hundarna. Doris får ont i tassarna då snön bildar isklumpar mellan tårna och lilla Freya är köldkänslig trots att hon har sitt lilla hundtäcke på sig.

hundpromenad rotated
hundpromenad

Bild : hundpromenad

Katten, Mister blir utsläppt men kommer snart tillbaka och visar sig på fönsterblecket att han vill komma in i värmen. Han är nu präglad på var han hör hemma.

söndagens ihållande snöande rotated
söndagens ihållande snöande
Fågelansvar

Fåglarna får mycket frön nu och talgbollar hänger i träden. En nytt fågelbord inköptes i förrgår. Det är mycket man ska tänka på vid val av fågelbord. Det ska vara ett tak som skyddar mot nederbörd. Golvytan får inte vara så  stor så att de kan bajsa i fröblandningen. Detta kan orsaka salmonellasmitta. Lägg granris nedanför fågelbordet för att småfåglarna inte kan komma åt att äta och bajsar i foder som hamnar på marken. Placeringen är också viktig. Gärna i ett buskage där de små fåglarna tar skydd mot större fåglar. Ska även vara utom räckhåll för katt och råttor så klart. Val av foder, fröblandning, jordnötter, talgbollar undvika bröd, de innehåller inte den näringen fåglarna behöver. Till sist att tänka på är att har man börjat att ge dom mat så fortsätt att ge dom hela vintern. Källa: naturvårdsverket

Många olika

  Igår såg jag vid fågelbordet, Rödhake, Blåmes, Talgoxe, Entita och så klart koltrasten som burrar upp sin fjäderdräkt. Hoppas på att även få se en domherre.

Hälsningar Susanne

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment