Conquistagårdsbloggen v 16

Det är måndag och jag är ledig från mitt andra jobb och vilken dag det har varit. Värmen är här, jag sitter och skriver detta just nu med solen i blick vid köksbordet. Dörren till verandan är öppen och jag kan höra vårvinden och fåglarna. Energin fylls på och det är lätt att leva. Hästarna ser ut att ha samma känsla  Ligger ner i solen och bara slappar. Vårens tid är också fölens tid. I helgen har jag varit hos Nathasja, Stuteri Engelstjerne, och sett hennes nyfödda guldföl. Mamman är palomino och pappan guldfärgad. Fölet kan då bli  antingen palomino eller guld. Det blev en guldfärgad vacker hingst. Både stoet och fölet var mycket sociala och kom fram med en gång för att hälsa. Nathasjas affärsidé är att ta fram guld-PRE-hästar.

guldfölet rotated
Sto med guldföl
Hästhandel

Andra går och väntar på att snart få föl. Jag har varit nere i Skurup hos Bea för att lämna en fölvakt som hon ville köpa. Bea köpte Gracianos ena avkomma Garcello SCL .Han är någon månad äldre än Imperia. Han har sin fars huvud och mors tecken, Berenice hette stoet. Den dyraste av alla hästar vi köpt, ett premierat sto från södra Tyskland. Vi fick några föl efter henne och Gracello blev det sista. Berenice var speciell men det passade Bea som hade henne som sin favorit då hon red här.

Garcello SCL rotated
Garcello
garcello4
Garcello
Berenice och Bea vid brösarps backar
Berenice och Bea vid Brösarps backar
Skimmelhästar

För några år sedan upptäckte jag att Skimmelhästen Lilly hade svarta hårda knutor under svansen och kände igen det som melanom knutor och att de oftast inte ställer till med några problem. I år har jag märkt att hon gärna kliar sig mot svansroten, så pass mycket att det har börjat att blöda. Jag tvättar och smörjer in och så skyddas svansroten med ett tunt insektstäcke  Hon har för övrigt inga problem med eksem. Kanske är det så att knutorna har blivit större och att de trycker på nerver som ger henne smärta? Då jag vill veta mera om något i hästvärlden kan jag varmt rekommendera www.hästsverige.se utöver ridguiden.se så är denna sida mycket, den bra blir uppdaterad ofta.

Där kan man få mer information om saker man undrar över. I mitt fall, finns det något att göra ? Nej, enligt text så har 80% av skimmelhästar  utvecklat melanom knutor efter 15 år enligt forskning SLU, Uppsala. Orsaken är genetiskt en mutation och alla skimmelhästar bär på den genen som troligen har uppstått för 1000 år sedan. Forskningen går framåt och inom 5 år tror man att det ska finnas behandling mot melanomproblematiken hos skimmelhästar. Jag kommer att rådfråga min veterinär ändå. Höra om det går att avlägsna dom största, tydligen så kommer knutorna tillbaka.  Lilly blir 16 år i år

Lillys svans
Lillys svans
Melanom

Då jag läste om melanom hos skimmeln kände jag igen ett namn, foto: Carin Wrange , en person som jag följer på Instagram. Hur det blev så vet jag inte, kanske för att hon följer mig, livet på  conquista.gard….  ?

varmt men fortfarande kallt..

Till sist vill jag informera om att det har blivit varmare i Skåne men morgonen är fortfarande kall så vinterjackan och mössan är inte undanstoppade ännu. Naturen kämpar ändå på. Vitsippor viker ut sina blad mot solen och gräset blir alltmer högt och mer intensivt grönt. Humlor passar på att lufta sina vingar då solen värmer. Fåglarna underhåller med fågelsång, en av kvällarna som var lite varmare, hördes grodors speciella läten. Vi kämpar alla på, naturen och människor. Idag är det vårvindar friska men solen lyser över oss. Dags att ge lunchhö, hästarna väntar.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment