Conquistagårdsbloggen v2

Det är sen lördag eftermiddag vecka 2. Vi har fått vinter på riktigt i Skåne. Lagom mycket snö så att inte snöskottning behövs på gårdsplanen. I natt har det varit ner mot 10 minusgrader. Av misstag, då vi letade efter katten att komma in från kylan så var min man ute i stallet. Han stängde då dörren från sadelkammaren där det är mycket varmt så att utegångstäcken kan torka under natten. Anledningen att jag öppnar denna dörr är att värmen går ut i stallet till vattenkranen  vid diskbänken som annars kan frysa.  Då jag skulle fylla på vatten i morse  kom inget vatten och temperatur mätaren visade 1 minusgrad!

Men efter att kranen värmts upp med ett mindre bärbart elelement, fungerade allt som vanligt igen. Så skönt att slippa ta ut någon rörmokaren en lördag med helgtaxa! Annars är det bara fördelar med att det blivit ordentligt kallt. Hagarna är visserligen knaggliga men frånvaro av lera. Heljar och Graciano som går på lösdrift har faktiskt fått täcken på under natten. De har också ett vattenkar med inbyggd termostat. Med tanke på kylan har de fått dubbla hökassar förutom lucernhack med helhavre och linfrö. Morötter ingår också som ett mellanmål. Läste en artikel om hur bra det var för hästarna att få morötter. Inte bara godis utan hjälp att hålla magen och immunförsvaret i trim.

Tandstatus

Ghias tänder blev undersökta som i måndags och hon har bra tänder för sin ålder. Veterinär Eva Fahlbrink uttryckte sin syn som så ”hon har alla sina tänder kvar och de är helt ”normala” trots sin ålder” 30 år i år och före detta travhäst i 12 år!

tandus rotated
Tandundersökning
Efter sedering

 Efteråt sederingen som behövs då det ska vara tandundersökning var Ghia lite trött och jag var orolig att hennes ålder skulle vara till nackdel då hon fick lugnande som ska brytas ner och försvinna från kroppen . Allt gick bra hon blev pigg en stund senare.

trött Ghia rotated
Trött Ghia efter sedering
Hästunderhåll

 Nästa besök på torsdagen gjorde Annica Nygren, veterinär och utbildad osteopat, akupunktör. Graciano har vid ridning vid något tillfälle visat att han vill inte gå fram och rör sig inte som han brukar. Det visade sig att han har en liten svullnad vänster bak men framför allt så har musklerna vid ryggraden, runt koterna gått i spasm. Uppföljning på Gaucho var att han är bättre men hovslagare måste ytterligare korta tån på alla hovar. Ingen bra vinkel till att bära upp deras vinklade kotor.

Skyltar

 Det är inte bara underhåll på hästar som behövs, även mina handgjorda ålderdomliga Conquistagårdsskyltar behöver göras vid. Min man Johan har målat i texten med  ny vit färg och så har jag oljat in dom ordentligt. Ska sättas upp då det går att slå ner i jorden igen.

skyltar
Skyltar
Julklapp

 Det har inte varit så mycket julklappar i år men ett spännande paket som jag kunde välja från presentkort från mitt andra jobb, hämtades ut i fredags. En actionkamera! Kommer bli roligt att föreviga en del ridturer med kameran på hjälmen .

actionkamera rotated
actionkamera
Filmstjärna

På tal om video så se Ida W och Ida K då de rider ut med Imperia, unghästen, finns på  instagram: conquista.gard , senaste videon. Det kommer att göras en dokumentär om hennes nya liv, utan sin trygga mamma Italia. Jag tror ändå Italia har lite koll på henne från ovan.

Imperia med mamma rotated
Imperia med mamma Italia

Hälsningar Susanne!

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment