Det är något som är fel

Det är något som är fel. Fortsatt härlig dagar men veckan slutade inte så bra . Lördag morgon kom Kent för att fixa Lillys och Heljars  hovar. Lilly hann inte äta så mycket hö då Kent kom redan klockan 7.Jag gjorde i ordning en kasse hö för att äta under tiden Kent skulle sko om henne. Men hon åt inget , mycket konstigt – Det är ju Lillys största intresse i livet. Tänkte att det var något fel med höet.

Märkte att hon hängde lite med huvudet och hade lite svårt med balansen. Men hon protesterade inte. Då hon var klar släppte jag ut henne och lade två högar med hö till henne och Imperia. Åter igen gick hon förbi höet. Lite senare ser jag henne bara stå för sig själv. Tog in henne och kontrollerade tempen . Den visade på 39.6 och jag förstod direkt att detta var allvarligt . Ringde distrikts veterinärerna  i Flyinge som har helgjour .

Efter 30 minuter ,ny kontakt och då var temperaturen uppe i 40,1 . Fick tipset om att spola henne med kallt vatten för att så vis sänka temperaturen. Efter knappt en timma kom då veterinär Johanna äntligen. Hon injicerade febersänkande medicin och så fick hon 7 liter dropp. Jag hade hjälp och stöd av Kajsa, min nya stalltjej . Hon är verkligen en stjärna åker med sin moppe fram och tillbaka. Vad Lilly lider av vet vi inte riktigt än, men några symtom stämmer med Erlichia. Hög feber ,lite obalanserad och framförallt inte intresserad av att äta och dricka. Det sist nämnda är en stor risk faktor för fortsatt god prognos.

något som är fel
Lilly får dropp insatt av veterinär Johanna , Kajsa assisterar.

Ja, det var att ta en timma i taget och göra det bästa av det. Små tuggor av grönt saftigt gräs längs vår väg , äpple juice i vattnet för att förhöja smaken. Lucern hackad med betfor och små hackade morötter. Spola henne med kallt vatten och promenera små sträckor.

Av den anledningen med Lillys höga feber har Conquistagårds bloggen kommit in en dag senare än vanligt. Djuren gå alltid före!

Annars har Kajsa och jag varit hos min vän Monika och träffat Ralph , en shettis blandning. Eftersom Kajsa är en van ryttare och inte väger mer än 55kg är hon lämplig för Ralph att känna tyngd på ryggen och hur han reagerar. Nästa steg blir att sitta på honom och så vidare . Endast korta små träningspass så att det inte går två steg bakåt. Vi gör ju så även med Imperia som kan vara lite ombytlig i sitt sätt.

något som är fel
Ralph. Han skulle kunna heta lilla, lilla gubben , pippis mini häst, eller hur?

På väg tillbaka från Monika , som bor några km från mig , såg vi denna lilla söta kossa betande under äppleträden . Rymt från sina kompisar i en hage några hundra meter ifrån . Detta är inte första gången . Vi har en liten Havberg / Nällevadsgrupp som skickar meddelanden om just sådana här händelser . Hästar , kor , katter , hundar som försvinner eller om saker upphittas i skogen häromkring. Tips till andra bybor.

något som är fel
En kossa är på rymmen.

Det är något som är fel

Det är något som är fel Det är något som är fel Det är något som är fel Det är något som är fel

Innehållsförteckning

Conquista Gård

Ridguiden

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment