Det närmar sig Falsterbo horse show

Det närmar sig Falsterbo horse show och första tvätten med silverschampo har Lilly fått. Visst har hennes man och svans blivit vitare .

lillys man rotated
Det närmar sig Falsterbo horse show 6

Lillys svans och man.

lillys svans rotated
Det närmar sig Falsterbo horse show 7

Falsterbo horse ryttare Alexandra har varit ute och hjälp mig att lastträna Lilly , det är tre år sedan hon åkte transport ( till just FHS ).

lilly pa vagnen rotated
Det närmar sig Falsterbo horse show 8

Bild : last träning med Alexandra Lilly på vagnen.

Jag presenterar de andra hästraserna och det är TWH och Paso Fino som ska delta i gångarts gruppen  10/7

TWH= Tennessee walking horse

Caroline von Horn med stoet Silver, ett av fyra ston hemma på gården med de 3 hingstarna.

Sveriges enda uppfödare av Tennessee walking hästen sen 2016.

Silver är i färgen champagne. Silver är en av mina första TWH och flyttade med mig hem från Kanada.

Tennessee Walking Horse, förr känd som ”Tennessee Pacer”, är en av de mest raffinerade och eleganta hästraserna som kommer från Nordamerika. Mer exakt -Tennessee, och har varit statens häst sedan år 2000. Rasen etablerades på 1800-talet och användes som brukshäst på plantager, gårdar och till långfärdsritter. Deras gång var idealisk för att rida, dra och navigera i den tuffa jordbruksterrängen.

TWH är en allsidig rid- och sportshäst och den 2:a snabbast växande och 5:e största hästrasen i USA. TWH har varit en av grundrasen till att få fram bland annat raserna FoxTrotter, Kentucky Mountain och Rocky Mountain.

Tennessee Walking Horse är känd för sina särskilda gångarter som en av dem är ”Running walk”, som är snabbare än en normal gånghastighet men långsammare än en galopp. Hästens bakre hovar måste överskrida fotavtrycken från dess främre hovar och flesta individer nickar markant med huvudet i takt, en unik gång som bara TWH har. Ytligare kan TWH också ha ”Rack”(liknas med tölten), pass och fox-trott .

Tennessee Walking Horse finns i alla färger, även i skäckfärger.

Storleksmässigt ligger en TWH på en höjd mellan 145 cm – 172 cm

Tennessee Walking Horse är en varmblodig ras karaktäristisk med den atletiska förmågan men har ett temperament som ett kallblod.

Tennessee Walker-hästar är vanligtvis lugna och villiga att tränas. Deras kärvänlighet gör dem till underbara familjehästar, och deras lekfullhet och uppmärksamhet är perfekt för tävlingar. De är personliga, lugna och roliga att vara runt, vilket gör dem utmärkta för förstagångshästägare.

Tennessee Walkers har också tagit sig hela vägen till den stora skärmen i Hollywood. Deras lugna sinnelag och vackra utseende gör dem till fantastiska hästar att arbeta med. Roy Rogers berömda häst Trigger ersattes av Trigger Jr, en Tennesse Walker vid namnet Allen’s Gold Zephyr. Den begåvade palomino kunde många trick och gjorde flera fanframträdanden med Rogers. Även Lone Rangers häst Silver var en TWH. Stört och kändas måste ändå vara  ”the King” Elvis Presley, han ägde ett par TWH och hans favorit var TWH Bear, en svart valack.

TWH har vuxit till att bli en av de mest populära raserna i Amerika, och är en favorit bland gångentusiaster. Den ökar även i antal internationellt, eftersom många tycker att deras unika gångarter är mycket önskvärda i en lagom storlek till häst.

Tyvärr är inte Sverige lika upplyst av rasen i sig utan får bara läsa om rasens utsatthet från svenska medier när det bara skrivs om soring och BigLick. Sällan eller aldrig skrivs det enbart om rasens hyllade egenskaper inom ”western pleasure”, polishäst, distansritt och tryga

silver
Silver TWH

1 Paso Fino

Paso Fino är känd för sin fullständiga närvaro, uthållighet och vackra utseende. De är fogliga och livliga med stor personlighet. Rasen har blivit utsedd till att ha de mjukaste gångarterna i hela världen. De blir vanligtvis mellan 135 – 150 cm i mankhöjd och Paso Fino kan ha alla möjliga olika färger med lång böljande man och svans. De är populära på showarenan men används även för att färdas långa sträckor då de är både uthålliga och säkra på foten. Förutom i skritt, trav och galopp kan Paso Fino-hästen röra sig i gångarten paso, som är en fyrtaktig gångart med samma fotförflyttning som i skritt, liknande tölt, och som har tre olika hastigheter och samlingsgrad: Paso fino, paso corto och paso largo. Paso fino: Är gångarten som har gett rasen dess namn, en mycket samlad gångart där hästen rör på benen snabbt och högt med minimal förflyttning framåt. Denna gångart används i de klassiska Paso Fino tävlingarna och showerna. Paso corto: en gångart i samma hastighet som trav som kan ridas långa sträckor. Paso largo: en snabbare vägvinnande gångart som kan komma upp i 40-50 km/h i hastighet. Historien för rasen går mer än 500 år tillbaka. De har sitt ursprung i de hästar som Christoffer Columbus och conquistadorerna förde med sig från Spanien till Puerto Rico, bland annat Spansk häst, Berberhäst och Arabiskt fullblod. Dessa hästar användes för att starta upp jordbruken i Puerto Rico och Colombia. Med hjälp av blod från vilda Mustanger i USA fick man fram två olika sorters Paso Fino, en i Colombia som var lite hetsigare i steget och den mer berömda puertoricanska Paso Fino som hade ett långsamt flytande steg. Idag är det en vanlig hästras i Syd- och Nordamerika. År 1996 exporterades den första Paso Fino till Europa. I Sverige är den väldigt sällsynt och det finns idag bara en eller ett par hästar av rasen. Text sammanställd av Lina Vestman. Källor: https://www.thesprucepets.com/paso-fino-horse-breed-profile-4801644

Lina Vestman Asterisco de los Valles
Lina Vestman

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment