Midsommarafton

Idag är det ingen vanlig dag, det är midsommarafton 2022. Det har blivit riktig varm sommar och en sval bris drar över när jag nu sitter på verandan och tittar upp då och då in i det härliga fläderträdet. Det är inte bara ögonen som blir mättade av synen utan även doften av fläder känns så fräscht att man undrar varför den inte finns som parfym eller i duschtvålar. 

flader midsommar 22 rotated
Dagens bild på fläderträdet då jag sitter och skriver

Hovslagare Hannes har varit ute och skott om Gaucho, Lilly och Heljar . Eftersom han kan både kan  varm och kallskoning  så kunde han smida en special , en avlastnings sko till båda framhovarna. Det är dock bara höger framben som gaffelbandet ska avlastas för men för att få balans görs specialskon till båda frambenen. Jag är tacksamför att ha en så kunnig hovslagare, en av två duktiga.

hannes bil rotated
Hannes bil
avlastningsko rotated
Avlastningssko för att gaffelbandet ska avlastas

Alexandra och Charlotte red ut i onsdags med den peruanska utrustningen . Lilly kan ha sin sadel men Graciano är lite för bred för att den andra handgjordaperuanska sadeln ska sitta bra utan att göra honom illa. Plan B blir att han får ha sin vanliga bom lösa sadel, det kommer knappast att synas från läktaren.

Resten av tiden går åt att sammanställa texter och bilder som ska bifogas till Falsterbo horse show.  Tänkte presentera några av de töltande hästraserna denna vecka och i nästa som en försmak om vad som komma skall.

ingrid percy
Ingrid på bilden rider en Rocky mountain häst

Rocky Mountain Horse är en ras som, trots namnet, härstammar från Kentucky i USA. Namnet kommer från “The Rocky Mountain Horse”, den hingst som man tror grundade rasen. Han kallades så eftersom man trodde han kom från Rocky Mountains, Klippiga bergen. Legenderna om honom och hans ursprung är många. Oavsett vilket har hästarna har funnits i Kentucky länge men rasföreningen bildades först 1986.

Terrängen var dålig och folket fattigt så man behövde EN häst som kunde klara alla uppgifter; transportera ägaren på dåliga vägar, plöja den lilla åkern, valla den eventuella koflocken, köra familjen till kyrkan och allt möj annat. De behövde vara uthålliga och lättfödda för att klara av dessa förhållande där både foder och stallar ofta var av sämre kvalité.

Det har gjort att rasen till en verklig allroundhäst som klarar många olika uppgifter, gillar att lära sig nya saker och vill vara med människor.

Rockyn har förutom skritt, trav och galopp även tölt. Det är samma gen som ligger bakom tölt hos Rockyn som det är hos islänningen. Hos Rocky primieras uthållighet och hållbarhet vilket gör att man inte önskar så höga benlyft, men variationen inom rasen är stor.

Rockyn ska vara 142-163 cm i mankhöjd och med en exteriör som inte är extrem åt något håll, varken för grov eller för tunn. En “lagom” häst som klarar av att arbeta mycket under många år.

Dollybild
Dolly, är en Saddlebred häst

The American saddlebred är en töltande storhäst ifrån USA. Den är till och med kallad för USA:s nationalras. Rasen har sina rötter i de naturliga gångartshästarna som engelsmännen tog med sig till Amerika. Dessa hästar utvecklades och blev på östkusten kända som Narragansett pacers.

När man på 1700-talet började importera fullblod, korsades dessa in i rasen. Den nya rasen som behållit förmågan till de extra gångarterna, men fått storlek och skönhet efter ett fullblod, kom att kallas ”the American Horse”. Alltefter som nationen utvecklades spreds hästarna över hela landet. Under inbördeskriget visade sig rasen med dess intelligens, uthållighet och smidighet vara överlägsen och blev mycket eftertraktad. Aveln av dessa hästar koncentreras till delstaten Kentucky och började därför kallas Kentucky Saddler.

År 1891 grundades American Saddlebred Horse Association i Louisville Kentucky. Och rasen är därför USA:s äldsta ras. Än idag är Kentucky det mest betydande området för rasen, VM hålls här och förbundet har sitt säte i Lexington.

Saddlebred finns även i andra länder. I Sydafrika har man kommit upp i sådan nivå på hästarna att de exporteras till USA. I Tyskland finns en hel del saddlebreds och man kan även hitta ett fåtal i Frankrike, Österrike, Ungern och Holland. I Sverige har vi ca 60 st och Therese som rider här idag är en av få uppfödare.  

Saddlebreden är en Showhäst och det är i detta man tävlar. Man tävlar i olika grenar såsom 3-gång, 5-gång och körning med flera. I 3-gången visar man skritt, trav och galopp. 5-gången innehåller utöver dessa även Slowgait (kort tölt) och Rack (ökad tölt). Rörelsemönstret för dessa är exakt samma som islandshästens tölt. Man har helt enkelt bara benämnt de olika tempona som två olika gångarter. 

Önskar alla ridguidens läsare en skön midsommar !

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment