Falsterbofeeling

Onsdag morgon, sol i blick då jag steg upp för att ge hästarna morgonhö. De får lite senare än 05.30 då jag är ledig.

sol i blick rotated
Sol i blick

En morgon såg jag att Heljar , vår 27 åriga islandshäst inte ätit upp sitt hö som han brukar. Alltid misstanke om sjukdom så klart . Då jag några timmar senare la ut lunch hö såg jag att han åt. Då jag mockade lösdriften såg jag på nytt att det var en tuss hö lämnad kvar där han brukar få sitt hö . Det som hade lämnats kvar var en fermenterad, ihop pressad ganska stor snok. Det har jag lärt om att de djur som stängs inne i ensilage bal kan avge bakterier såsom boutolinium toxiner. Resterande av balen kastades. Ingen sjukdomsbild så här långt, tur nog.

Peru delar med sig av sig med annorlunda maträtt också . Coop hade något erbjudande gällande oxkött från Latinamerika och då rekommenderade de en peruansk gryta som inte smakade så tokigt . Det går att googla på receptet.

Fullt upp med att planera inför Falsterbo horse show och det märks att det har varit två års uppehåll sedan sist. Alla är jättetaggade. En förslags lista har skickats till min FHS kontaktperson .

Dessa töltande hästraser kommer att visas

Paso Fino

Rocky Mountain Horse

Paso peruano,

Tenesse walking horse

Saddelbreed,

Aegienberger (en korsning mellan islandshäst o paso peruano, egen stambokförd ras i Tyskland).

Dolly 500
Dolly, en saddelbreed häst från USA
falsterbo 1
Faslterbofeeling

Friskvårdsbiten denna vecka gäller sömnens betydelse för vår hälsa. Intressant att veta hur olika mycket sömn vi behöver . Människan ca 8 timmar sömn  Fladdermössen 19 timmar, katten, 14,5 timmar, kaninen 8 timmar, kon 3,9 timmar och hästen 2,9 timmar. De båda senare är lättstörda i sin sömn . Delfinen är kuriosum som sover med en hjärnhalva i taget.

Sömnen är ett tillfälligt tillstånd av förändrat medvetande och avsevärt sänkt mottaglighetför signaler från omvärlden. Hjärnan vänder sig inåt och ägnar sig åt uppbyggnadsprocesser. Mer intressant finns att läsa i Torbjörn Åkerstedts bok om ”sömnen betydelseför hälsa och arbete”

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment