”Haj skätt”

Jag kan komma på mig själv att jag ofta tilltalar hästarna, var för sig, med ”Haj skätt” på svenska blir det Hej min skatt. Det har blivit så efter höst och vinters danska deckare. Hästarna mår bra och det enda som bekymrar mig är Lillys bakhovar där ytterväggen bröts av dagen efter Hannes tog bort skorna. Lite hovröta kan nog också vara inblandad. Jag krafsar ur noga morgon och kväll och sprayar på någon slags antibakteriell vätska för att hålla bakterier borta i fårorna. Formen på hovarna är nu inte längre runda utan mer avlånga. Hannes ska sko om 2/3 och jag hoppas han får på sömmarna i hovvägen.

Något annat hovproblem som jag tagit del av  från ett engelskt veterinärprogram, benämndes som Trast, en kraftig hovinfektion där maskar låg nedgrävda i den stackars hästens hov.

L klappar G
Linnea klappar Graciano

Loppefrö , eller som fröna också heter psyallisfrön har köpts in och hästarna får det i kraftfoder varannan dag. Vi har visserligen lerjord men har lagt ut sand vid grindarna.

Hjälp med att bygga nytt staket rakt och snyggt har vi också fått denna vecka . Även de två kraftiga stolpar från corallen som bröts av i senaste stormen har bytts ut .

På hundsidan kämpar vi med Doris övervikt men på senaste kontroll besök hos veterinären visade det sig att även Freya är för tjock. Nu får båda att specialfoder med mycket fiber och vi väger varje dags giva efter en bantningstabell. Doris ska gå ner från 38kg till 30-32 kg. Freya 1 kg på den lilla kroppen. Med ljusare kvällar blir hundpromenaderna lättare och längr.-

de tva kompisarna 1 rotated
Doris och Freya

Friskvårdsbiten denna vecka handlar om arbetsmiljö på arbetsplatser. Den psykosomatiska miljön är oerhört viktig för att trivsel ska finnas och glädjen att komma till en ny arbetsdag. Viktigt att accepteras varandras olikheter, visa arbetskamraterna uppskattning. Lagandan, där  alla kan bidra med något, dra i samma riktning. Viktigt att inte dras med i förtal, då någon är borta, ledig . Skvaller hör hemma på dåtidens kafferep.

Som en gyllene regel:  Som du själv vill bli behandlad , ska du behandla andra .

Langtidsfrisk
”Haj skätt” 4

Jag lyfter återigen fram den bok som borde finnas på varje arbetsplats att läsas av både anställda och arbetsgivare. Inte bara rättigheter utan även skyldigheter. Den hyllade boken heter Långtidsfrisk , så skapas hälsa, effektivitet och lönsamhet. Författare Johnny Johansson, Anders Lugn, Birger Rexed

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment