Hagsäkerhet

En trygg och tydlig ledare skapar en trygg och förtroendefull häst

Du ska alltid vara noga med att leda hästen på rätt sätt. Först och främst ska hästen alltid vara utrustad med minst grimma och grimskaft, oavsett hur kort bit den ska ledas. 

Är du det minsta osäker på vilken kontroll du har på hästen när det till exempel är blåsigt väder eller mycket folk och rörelse kan du använda dig av ett grimskaft med kedja eller ett ledträns. Känner du dig ändå osäker, be någon erfaren person om hjälp. 

När du leder häst ska du ha rejäla skor, handskar och hjälm. Linda aldrig grimskaftet runt handen. Var rädd om dina fingrar. Håll grimskaftet, eller tyglarna om du använder träns, med höger hand en liten bit från hästens huvud och med vänster hand håller du grimskaftets ände så det inte hänger och slänger runt dina och hästens ben. Gå på hästens vänstra sida när den leds. När du vänder hästen gör du det åt höger, alltså ifrån dig. Det är precis tvärtom hur du gör i spiltan eller boxen, där vänder du hästen mot dig för att inte bli klämd mot väggen.

Bra tips vid in- och utsläpp
För att du ska leda hästen på ett säkert sätt måste du veta hur du gör i olika situationer. Det är skillnad på att leda in en ensam häst i hagen, flera hästar på en gång eller leda in din häst i en hage som redan har en eller flera hästar gåendes där. Här får du tips för några vanliga situationer.

Leda in en ensam häst i hagen
Var alltid noga med att grinden i hagen är ordentligt öppnad innan du leder in hästen. Om hagen har elstängsel, håll reda på eltråden så att inte hästen råkar trampa på den och får en stöt. Om det är träslanor som grindöppning måste de vara helt utskjutna från öppningen så att inte hästen fastnar. Passera den öppna grinden, vänd hästen och stäng grinden genom att sätt fast eltråden eller stänga med en slana. Du ska fortfarande ha hästen i grimskaft och under uppsikt. Därefter går du in en bit i hagen och släpper sedan hästen. Gå ut från hagen och stäng ordentligt efter dig. 

Om flera hästar ska släppas samtidigt
Hästar har en stark flockinstinkt, det märks extra tydligt när de släpps i hagen. Det kan bli stökigt om ni som ska släppa flera hästar samtidigt, men inte gör det på rätt sätt. Gör såhär; Led in hästarna på rad en bit in i hagen, siste man stänger öppningen. Vänd hästarna mot hagöppningen och ställ upp bredvid varandra, det ska vara minst en hästlängd mellan hästarna. Ha ögonkontakt med varandra, koppla loss grimskaften samtidigt och gå ifrån hästarna. Ha uppsikt över hästarna så att ni inte blir omkullsprungna. 

Om du ska släppa in en ensam häst i hagen där det redan går hästar
Helst bör ni vara två som hjälps åt att släppa hästen. Den ena personen sköter grindöppningen, den andra personen släpper hästen. Om du är ensam att släppa ut hästen i hagen så ska du göra såhär; Koppla loss grimskaftet från grimman, men lägg grimskaftet runt sidostycket. Håll om båda ändarna av grimskaftet, medan du öppnar grinden. När hästen är på väg in i hagen håller du handen endast runt den ena änden av grimskaftet, då löper grimskaftet mellan hästens käftgrop och sidostycket. Om hästen skulle få bråttom in i hagen behöver du inte vara orolig över att hinna knäppa loss grimskaftet eller att hästen kastar sig iväg med grimskaftet hängandes kvar i grimman. Du står kvar vid grinden och har uppsikt över hästen, samtidigt som du har grimskaftet kvar i handen. Hästarna får springa iväg in i hagen utan att du är i vägen. 

Ta in häst från hagen
Var lika noggrann när du tar in hästen från hagen som när du släpper ut den. Öppna hela grindöppningen så att inte hästen känner sig trängd, då kan den kasta sig igenom öppningen och skada både sig själv och dig. En del hästar tycker inte om det knäppande ljudet från eltråden och kan bli rädda när du hänger upp eltråden på staketet. Tar ni in många hästar på en gång, ska alla hästarna vara fastknäppta med grimskaft innan ni öppnar grinden. Led hästarna i rätt ordning, den häst som bestämmer i hagen vill inte bakom den häst som har lägst rang. Ska det vara hästar kvar i hagen när du har hämtat din häst, be om hjälp så att ni är minst två som öppnar, stänger och för ut hästen från hagen. 

Hälsa på hästar i hagen
Hästar tycker för det mesta att vi människor är ett trevligt sällskap och kommer därför gärna fram och hälsar om du går in i hagen. I hagen är det hästarna egen rangordning som gäller. Du kan lätt komma i kläm mellan hästar om det uppstår bråk. För att du inte ska bli skadad, tänk på följande.

  • Ha inte godis med dig, du kan lätt hamna i kläm mellan två hästar som slåss om din godisbit.
  • Du ska aldrig sitta på huk framför hästen.
  • Se på hästarnas reaktioner. Om det är på väg att uppstå bråk, gå ut från hagen.
  • Du ska aldrig gå in till hästar som du inte känner, fråga först ägaren om lov.

Fodring i hage
Går hästarna ihop i hagen och fodras ute med grovfoder är det viktigt med rejäla avstånd mellan foderhögarna. Lägg gärna ut fler antal högar än det går hästar i hagen. Det är säkrast så. Utfodringsplatsen ska alltid vara ren och torr. 

Skilda hagar

Ston och valacker går att ha tillsammans i hagen, men vanligtvis är det lugnare att låta dem gå i olika hagar. Vissa valacker har nämligen en tendens att börja uppvakta sina favoritston, vilket kan leda till bråk.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment