Händelserik sommar på Conquista Gård

Dovhjortar

Naturupplevelse tidigt denna morgon då hästarna fick morgonhö . Jag hörde konstiga ljud i beteshagen mitt emot och kunde då se en flock dovhjortar, hindar som försökte få ordning på sina busiga små ungar. De fick springa tillbaka flera gånger då ungarna sprang på ”fel håll”. Efter ett tag hade två hindar omringat de små och vallade dem vidare in i skogen som en enad flock. Min nya upptäckt är att även inom djurvärlden ställs det krav på att vara förälder. Gården gränsar till ett naturreservat och samtidigt har jag byn Havberg som granne på den andra sidan.

Spira projekt

Jag har fått nytt förtroende från Skurups kommun och Spira projekt gruppen att erbjuda hästunderstödd rehabilitering för tredje säsongen. Det är mycket roligt att följa deltagarna på vägen. Jag ser Spira som en sluss att hjälpa dom vidare från sjukskrivning till arbetsträning och så slutmålet och syftet att återgå till arbete och finna glädjen i både arbetsliv och fritid.

Svalor

Det är ett tag sedan jag skrev och många små händelser har fyllt mina dagar. Jag har räddat svalebarn som kommit bakom gallret vid fönstret en morgon. Det är svårt att veta hur hårt man vågar ta i de små fåglarna men det gick bra . Jag tror att det är tredje kullen som har fötts denna sommar.

Medryttare

Andra händelser är att mina medryttare inte bara fastnar för hästarna utan nu har två medryttare blivit med hund. Nästa förändring är att motivera dom att flytta ut till eget hus i Havberg med omnejd , eller hur?

Halm

Halmrullar, 7 stycken har levererats och lyfts upp på loftet. Det känns bra inför kommande höst och vinter. Det är härliga dagar med lite svalare luft som jag föredrar men ny årstid gör sig gällande. En del av bokens bruna blad virvlar på markvägen liksom björkens fröer som sprids med vinden.

Lyckligt slut

Igår var jag med om en intressant sammanslagning och förhoppningsvis en lyckligt slut på en historia.

Det är min kollega Nathasja här i Havberg, stuteri Engelstjerne, som föder upp PRE hästar med en unik guldfärg som behövde sällskap till en av sina två hingstar En tvåårig hingst.

Då vi rider Nällevads rundan, rider vi förbi en gård där en ensam trav hingst 19 år gammal står i sin stora hage. Nathasjas medryttare undrade vid ett tillfälle vad som skulle hända med hingsten då de flyttade. hon fick till svar att ni får honom om ni vill. Efter det berättade hon för Nathasja och de har nu låtit kastera honom och han har åkt några km till deras stall för att läka . Igår var det dags att se hur den gamle skulle ta det med den nya unghingsten . Hennes hästtränare Finn sedan många år hade förtroende att föra dom tillsammans i ridhuset. Först in med unghingsten som kontrollerades med avstånd från tränaren med ett spö med en flagga , en förlängd arm helt enkelt.

ihopsläpp
Ihopsläpp

Utanför stod jag och Annika medryttaren och väntade med den gamle travhingsten , nu valack sedan några veckor tillbaka. Finn kallar in och hästarna släpps lösa i det stora ridhuset. Lite hingstfasoner i början men inga våldsamma utspel och varefter de blev trötta var det mest att lukta på varandra och så små pip. Allt gick mycket lugnt och bra till tack vare den kunniga Finn som läser av varenda tecken hos båda hästarna. Det blir en fortsättning idag, men det tycks bli den gamle travhingsten som verkar bli boss och det är att föredra. De unga ska se upp till de med erfarenhet ,är det inte så ?

Förbättringsförslag

Mitt förbättringsförslag ta hjälp av expert vid sådana speciella tillfällen som kan medföra skaderisker. Sammanslagning av hästar även om det är ston och valacker kan gå fel och bli dyrt .

Conquista Gård

Besök gärna vår hemsida, Conquista Gård, där berättar vi mer om oss och våra Paso Peruanohästar

med vänliga hälsningar Susanne Carlson-Lindgren

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment