Hästar är bra i terapi

Denna blogg kommer handla om varför hästar är så bra i terapi. Psykisk ohälsa som alltmer bytas ut mot det mer positiva ordet friskvård Hur är det när det är som bäst . Rädsla och oro är en idag många gånger obefogad sjukdomsfaktor. På savannen eller i bergen kunde finnas oro för att inte finna mat , hot från rovdjur eller andra stammar utgöra ett adrenalin påslag. Oftast hannar vi ett mönster där rädslan styr oss. Vi kommer helt enkelt inte vidare att bli kvitt den vardagliga onödiga oron.

Vid sidan av rädslan finns även den känslan att känna sig arg och besviken på sig själv. Kan du komma till insikt med vad rädslan står för, kan du även gå vidare med rätt verktyg . En bit i taget.

Häst terapi kan vara  initialt att jobba i stallet för att komma hästar närmare genom att bara observera deras beteende. Då man stannat upp och observerat kan önskan om kommunikation komma.  Här är det bra med en instruktör och lämpliga hästar från start. Det kan gå till som så att i en rundcorall , en rund hage 7-9 meter i diameter, longera hästen och få den att starta upp med smackningar och få hästen att stanna med ett annat kommando såsom brrrr eller hooo. Fler moment är att öka på och sakta farten.

Att byta varv kräver ytterligare ,förutom rösten, kropps språket så att hästen förstår utan att bli rädd. Här är det viktigt att inte tveka utan bara göra som man har blivit informerad om . Denna ledarkänsla kan därefter utvecklas genom att ta sig an en ”svårare” häst för att utveckla sin kommunikation och växa med uppgiften. Kropps språket och röstläget påverkar hästen på olika sätt. Med frustration  och irritation kommer det inte att bli en god kommunikation. Bättre då att ändra sitt beteende , lugna sig själv och sänka rösten vilket kommer att ge resultat i form av att lyckas.

Då man gjort denna övning några gånger kan det  i bästa fall avslutas genom att gå fram till hästen och klappa den ,  vända om och se om hästen känner förtroende att följa efter. Då kommer terapin kännas överväldigande . Hästen tycker om mig…. Och själv känslan ökar. Det är denna tillfredställande känsla som ska överföras i det vardagliga livet och känna , inse att jag duger. Jag kan .

Senaste tval favoriten rotated
Senaste tvålsorten, en tankeställare varje morgon

Sammanfattningsvis så dömer ingen häst dig men kan välja bort dig om den blir rädd orolig för ditt kroppspråk eller röstläge. De får omedelbar feed back för dina handlingar. Hästen är ett stort djur och är alltid starkare fysiskt än dig själv.

L tittar djupt in pa G 1
Hästar är bra i terapi 4

Med problem lösningar och tålamod lyckas du få hästen att göra som du vill. Dessa egenskaper är också bra att ta med i  ”nya” livet. Saker och ting kan vara svåra men måste lösas på något vis.

tycker om dig rotated
Tycker om dig

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment