Naturens eget julpynt

Idag, ny månad 1/12 och det är vinter månad. Vi har fått skånsk vinter och det ställer till det i trafiken. Även hästarna tycks stanna upp och reflektera och gör inget mer… De ser så uttråkade ut och i stonas hage har min man lagt ut en massa grenar från träd som fällts nyligen , tanken var att det ska eldas upp till våren. Dock är det så att matglada Lilly med sällskap Imperia står och biter av knoppar på detta träd och gnager på grenarnas bark . Detta är så klart på grund av brist på bete och en alltför lång väntan på lunch hö som serveras vid 12.00. I går då jag kom hem såg jag att hennes täcke var blött på ena sidan och lerig vid hals och huvud. Detta är varnings tecken för kolik känning då det var just så Italia för ett år sedan avslutade sitt liv. Det är en varningsklocka denna årstid då i brist på annat så tuggas det i både det ena och andra. Det får bli antingen att dra grenarna vidare eller så sätta tillfälligt staket runt om högen.

Innan skånsk snöblandad nederbörd kom,  bjöd lördagen på solsken och jag uppmärksammade naturens eget julpynt i form av nakna grenar med röda bär.

naturens julpynt rotated
Naturens jul pynt

Hästarna får morötter varje kväll och det kan vara olika teman på utseendet av just morötter . Denna ” morotskapelse ” har jag döpt till håll om mig och det kan passa nu när rusk och kyla tränger nära inpå, både människor och djur .

hall om mig rotated
Naturens eget julpynt 4

För min del uppskattar jag vardagsmyset framför vår braskamin med hundar och , katten Mister. Alla hästarna har sedan fyra veckor tagits in på box och får torka upp och ligga torrt . Dagtid har  Gaucho och Lilly  regn eller vinter täcke. Orsaken är att Gaucho har ingen lösdrift att gå in i och Lilly ska hålla sin rygg varm enligt ”kiropraktiker” Åsa.  

Första advent har varit som i söndags och det går snabbt nu fram till julhelgen. Glädjande att kunna lysa upp mörkret ( i brist på vit snö) med ljus slingor . Känns lite lättare att stiga upp i ottan och ge hästarna morgon hö.

torsdag morgon rotated

Så har det inte alltid varit utan mörkret har varit en följeslagare för de som levt tidigare denna årstid .  Djur som skulle få vatten och foder på morgonen  , kor som skulle mjölkas , hästar som skulle börja sin arbetsdag i skogen eller i stan . Ja , vi ska nog inte klaga för lite skånsk blask snö vinter tisdag , onsdag .

Jag skulle vilja rekommendera länsstyrelsens djurförmedling som handlar om någon kan ta emot något djur som de har tagit hand om . De vanligaste är så klart hemlösa katter men även hundar och andra djur.

Här i  Skåne heter sidan www.länstyrelsen.se/skane/djur. Du anmäler ditt intresse vad du är intresserad av och så får du upp meddelande vartefter något dyker upp.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment