Hästarnas showsadlar

Lördag morgon lite senare än vanligt i veckorna, fick hästarna sitt hö vid 06.30, Mörkt är det ju så jag tänder utebelysningen en efter en. På avstånd kunde jag då höra konstiga grymtande och tänkte att vildsvinen är ute på ängarna mitt emot. Lite kusligt är det ju då man inte ser så långt bort. Väl inne igen så öppnade jag vårt sovrumsfönster och då kunde även min man höra lätena. Det är inte vildsvinsgrymtande utan dovhjortars parningsläten. Vi dubbelcheckade ljudet på internet , tänk så bra att man får lära sig något nytt varje dag. 

Det fortsätter att vara milt i Skåne, så pass varmt runt 12 grader att en del stallflugor håller sig vid liv. Heljar har dock nu blivit av med sitt eksemtäcke. Vid regn som nu kommer ner mer ihållande, blir hans täcke som en disktrasa som hänger under magen, kan inte vara skönt.

Lilla Freya är fortfarande lite skör efter operationen, hoppar runt på tre ben. Ibland sätter hon ner benet men sedan upp igen . Morfin plåster är av efter de tre dagarna och nu får hon smärtlindring i tablettform. Om 14 dagar har vi återbesök , det har bara gått en vecka så kanske hon snart vill stödja på benet.

Hästarnas showsadlar och peruanska träns har tagits in i huset och putsats upp. De tåler inte fuktigheten i stallet får mögel, och i den uppvärmda sadelkammaren är det fullt. Sadlarna är fina att se på men mycket tunga och svårt att nå in med skänkel vid ridning. Men är det uppvisning så ska det så vara orginalutstyrsel. Vi har en ”vilande” inbjudan till Falsterbo horse show för att fira 100 års jubileum, 2 år för sent på grund pandemin. Kanske kommer sadlar och träns att användas då igen.

Sadel handgjord i Peru
Sadel, handgjord i Peru , en av showsadlarna
Fina Italia i peruansk trans
Fina Italia i peruansk träns

Senast sadel och träns användes var då Gaucho var hästmodell till hästfotograf Erika.

Gaucho som hastmodell
Gaucho som hästmodell

Friskvårdsbiten denna vecka är att berätta om äpplets hälsobringande kraft. Äpplen är fulla av sjukdomsbekämpande C -vitamin , kalium och kraftfulla antioxidanter som skyddar ditt hjärta , kan minska risken för stroke och sänka kolesterolhalten. Det rekommenderas att köpa svensk odlade äpplen för att minimera intaget av bekämpningsrester. Det skrivs även i artikeln att man kan tugga i sig hela äpplet och skrutten för då får man i sig ännu mer nyttiga bakterier som gör gott för tarmfloran. Ett enda äpple innehåller ofattbart 100miljoner bakterier Om du lämnar skrutten så får du endast i dig en tiondel. Källa: Tidningen Land  ” Må bra i kropp och skäl” v 34 2021 .

Både vi själva och hästarna äter en del äpplen just nu , finns ju hemma i trädgården. Fallfrukten tas hand om det vilda , rådjur , dovhjortar och även de stora kronhjortarna kommer in och äter.

appletrad
Hästarnas showsadlar 5

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment