Hjälptyglar martingal gramantygel halsförlängare. Det som är viktigt vid användandet av hjälptyglar är att man tar hjälp av någon kunnig person.
Fel använda kan hjälptyglar ge mer skada än nytta. Tänk även på att en hjälptygel oftast skall ses som ett tillfälligt hjälpmedel att komma vidare i utbildningen, inte som en permanent del i utrustningen. De flesta hjälptyglar har till uppgift att få hästen att sänka nacken, höja upp ryggen och trampa under sig mer med bakbenen. När hästen går i rätt form ska hjälptygeln sluta att inverka. Därför är det viktigt att hjälptygeln inte är för kort och/eller för hårt spänd.
Martingal med löpande ringar används på hästar som slår upp eller går väldigt högt med huvudet. Det finns dels enkla martingaler och så finns det de som är kombinerade med en brösta eller förbygel. Bröstan och förbygeln förhindrar att sadeln glider bakåt, vilket den kan göra på vissa hästar.
När du ska börja anpassa martingalen fäster du den i sadelgjorden mellan frambenen och sträcker upp de båda ringarna så att de kommer ungefär i höjd med hästens höftknöl – det är ett riktmått som kan skilja sig något från häst till häst. När du sedan sitter på hästen och har korta tyglar så skall det gå en rak linje från din hand till hästens mun, då har du rätt längd på martingalen.
Annars får du justera längden så att linjen blir rak. Det är viktigt att tyglarna är försedda med tygelstolpar, som ska vara placerade mellan bettringen och martingalringen. Detta för att förhindra att martingalringen glider fram och fastnar i tygelspännet, vilket i sin tur kan leda till att hästen går omkull.
Gramantygel används vid ridning och är en hjälptygel som ska användas med stor försiktighet. Rätt använd hjälper den hästen att komma i rätt form. Man fäster den oftast i sadelgjorden mellan hästens framben, men man kan också fästa den på sidorna nedanför sadeln. Sedan löper den genom bettringarna till handen. Man har samma tygelfattning som när man rider med kandar (dubbla tyglar).
Halsförlängare kan användas vid både longering och ridning. Den är elastisk och enklare att använda än gramantygeln. Den kan antingen fästas i sadelgjorden mellan frambenen eller på sidan av hästen. Det är viktigt att man inte spänner åt den för hårt utan den ska sluta att verka när hästen går i rätt form.
Thiedemanntygel fungerar ungefär som gramantygeln, men med en tygel. Den sätts fast ungefär som martingalen. Sedan löper två tyglar genom bettringarna och så fäster man dem med karbinhakar i ringarna på de speciella tyglarna som följer med.
Gogue kan användas vid både ridning och longering. Den påverkar hästens nacke genom tryck så att hästen söker sig framåt-nedåt. Du fäster goguen i gjorden mellan hästens framben. Sedan drar du linorna genom ringarna på det speciella nackstycket, som du fäster på tränset, ner igenom bettringarbna och tillbaka till remmen som sitter fästad i gjorden.
Chambon används vid longering. Den påverkar hästen på samma sätt som goguen, dvs trycket på nacken får hästen att söka sig framåt-nedåt. Chambonen fästs i gjorden mellan hästens framben. Sedan löper linan upp genom ringarna på det speciella nackstycket, som du fäster på tränset, och fästs sedan i bettringarna.
Inspänningstygel används i flera varianter. Den vanligaste är att man använder dem vid longering. I början av arbetspasset kan du spänna dem lite lösare/längre för att sedan korta dem något. Det är också väldigt viktigt att de är lika långa.
Grästygel är ett bra hjälpmedel, framför allt till glupska eller busiga ponnyer som gärna drar ner huvudet och på så sätt lyckas bli av med sina ryttare. Tygeln fästs i sadeln och löper sedan genom ringarna i det speciella nackstycket, som fästs på tränset, och ner till bettringarna.
Hjälptyglar martingal gramantygel halsförlängare