Dagarna går snabbt fram till jul och visst är det många tankar som dyker upp, förbereda, fixa med julklappar , julmaten… men så känner jag att allt går på sparlåga just nu och det känns som jag tar in det och bryr mig inte så mycket. Låter inte stressen ta över. Lyder vad folkhälsomyndigheterna informerar om. Skönt med riktlinjer. Det är kanske så hästarna fungerar också. Får de sina signaler om vad att göra så är allt lugnt. Ryttarens ledarskap är av stor vikt för hästens välbefinnande och utveckling.

Osteopat

Den stora händelsen är i måndags då Annica Nygren, veterinär, osteopat och akupunktör mm, kom ut och behandlade Gaucho och Lilly. Gaucho har haft någon låsning och det visades sig vara på tre olika ställen som hon behandlade och Lilly har ett snett bäcken och hon justerade även ryggkotor. Lilly ska hållas varm om ryggen och Gaucho ska bland annat kortas i tån. Bra att hovslagare Håkan kommer idag och varmskor honom. Roligt med nya möten och jag kan rekommendera att gå in och läsa om dessa tilläggsutbildningar som hon är ansvarig för. Hennes sida heter www.shuvet.se.

osteopati
Italia 4
Mörkaste dagen

Därefter tar det ca 30 min från det att jag satte punkt vid webadressen som helvetet börjar. Den mörkaste dagen detta året.

Tre medryttare kommer kl 10.00 för att rida ut tillsammans . Det är Graciano, Lilly och favoriten Italia som hämtas in. Italia har precis varit nere och rullat sig, täcket är täckt med lera på ena sidan. Då hon erbjuds en morot vill hon inte ha den. Vi tar av täcket och tar in henne på box. Hon fryser, hon får ett fleecetäcke med hals, men hon blir alltmer orolig visar att hon vill lägga sig i kutterspånet, skrapat med hoven ramlar ner i kutterspånet, tittar på magen. Känner att hon är mycket spänd i buken. Reser sig upp och bajsar lite . Bra tänker vi, då lossnar eventuell förstoppning trots allt. Jag går med henne i vår branta backe men jag ser att hon är mycket allmänpåverkad, näsborrarna vidgar sig häftigt. Vi går hem.

Veterinär

Jag ringer min vanliga veterinär Eva, hon meddelar att hon kan inte komma. Veterinär 2 distriktsveterinärerna i Flyinge är långt iväg .En  tredje veterinär, distriktsveterinärerna Sjöbo svarar att jouren är just nu upptagen men de kommer att ringa tillbaka. Googlar fram en fjärde veterinär , som kör ut på hembesök , även de har mobilsvar att de kommer att höra av sig. Men så ringer Sjöbo upp och en Christine meddelar att hon har 40 minuter till mig. Det är en lång väntan . Emma som skulle ha ridit Italia, är kvar och vi står inne hos henne. Hon skakar och vi lägger ytterligare täcke. Sedan blir hon jättesvettig så det rinner av henne, flämtar. 

Undersökning

Veterinär kommer och undersöker rektalt kan känna ett hinder en bit upp stor som en större apelsin , kan inte avgöra om det är en förstoppning eller annan struktur. Snabbt går det hon får lugnande och tarm avslappnande och så ”slangas” hon det vill säga en plastslang förs in genom näsborren och en ljummen salt lösning förs ner i mag tarm kanalen för att lösa upp förstoppningen. Hon sätts på dropp och  vi står inne hos henne de 40 minuterna som droppat behöver sedan ska hon vila och vi ska invänta eventuellt träck. Men så blir det inte. Italia svettas ännu mer och är orolig. Jag ringer veterinären och hon säger att om hon inte svarar bra på behandlingen är det en annan orsak . Vill att vi kör de 1 ½ timma upp till Helsingborgs djursjukhus snarast. Släp finns men ingen dragbil hemma.

Ny undersökning

Jag blir alltmer förtvivlad och kommer att tänka på min vän Alexandra som har en hästbuss. Ringer henne och får tag på henne efter två tre signaler. Hon kan komma och hämta upp. Ställer in sina ridlektioner och kör och tankar. Italia är påverkad men går snällt upp på hästbilen. Alexandra kör snabbt och kör om andra på morotvägen. Vädret är grått med regn, dålig sikt. I kameran kan vi se att Italia vill emellanåt lägga sig, skrapar med hoven. Då sicksack kör Alexandra för att hon ska fokusera på balansen. Vi förvarnar 12 minuter före ankomst  att vi är på väg. De kommer snabbt ut och möter upp och tar hand om Italia. Ny rektal undersökning görs och även denna manliga veterinär kan känna en knuta , och nämner kanske lipom. De gör om ”slangningen” och mäter något värde som inte säger varken det ena eller det andra. Han börjar att prata om  bukoperation. Allt snurrar i huvudet, jag hör 80.000, jag hör 100.000, 120.000kr . Italia är försäkrad till 60.000kr . I allt tumult säger jag att ” jo, jag har sparade pengar att skjuta till”.

Beslut

Vi åker hem och han ska observera henne och om man ska opera vill han inte avvakta så länge till, han ringer då vi är på väg hem. Då har Calle, äldsta sonen, Alexandra och min man Johan pratat med mig om allt runt omkring. Framför allt är det som Alexandra nämnde att rehabiliteringen är lång, hon måste stå kvar länge och lång tid innan hon kan ridas. Stor risk för nya komplikationer  i form av koliksymptom, såret går upp, infektioner efter en bukoperation som gör att man alltid går och oroar sig att snart händer något igen, som gjorde att jag sa nej till bukoperation. Han förstod mitt val och sa att hon skulle få mer smärtlindring eftersom hon var sämre. Då jag lämnade henne liggande i sjukhusboxen var hon lugn i andningen. Såg att hon var trött. Det var det sista jag såg av henne. Hon blev bara sämre och vid 20.00 tiden ringde han och berättade att det inte hade vänt till det bättre.

Jag hör mig själv säga,  Låt henne somna in nu.  

Imperia huvud
Italia
Italiafol1
Italias föl Imperia

Italias föl Imperia ,kommer nu ta över mammas roll som en trevlig töltande ridhäst

Tack Italia för allt vi fick uppleva med dig. Orättvis att det blev som det blev, du skulle ha blivit 15 år nästa år .

Susanne

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment