Lastning av häst och transport – när du ska transportera en häst så är det viktigt att tänka på säkerheten

De flesta hästar ska någon gång åka transport eller lastbil till exempelvis tävling, träning eller till veterinären.

Lastning av häst
Lastning av häst och transport - när du ska transportera en häst så är det viktigt att tänka på säkerheten 2

Lastning av häst och transport. När du ska transportera en häst så är det oerhört viktigt att tänka på säkerheten. Hästar är stora flyktdjur och om en häst blir rädd  för någonting kan både hästen och ryttaren snabbt komma till skada. Innan du lastar – se till att ha hjälm, handskar och ett par ordentliga skor med stålhätta. Även fast hästen är snäll så kan den lätt bli skrämd och kan då råka skada dig. 

Lastträna hemma

Det är viktigt att ni har lasttränat i lugn och ro hemma  innan ni åker iväg för att både du och din häst ska känna sig trygga med både in- och utlastning. Det kommer att göra det enklare när det sedan är dags att åka iväg på riktigt! Gå in och ut ur transporten några gånger tills både du och hästen känner er avslappnade. Stäng bommen och fäll upp luckan för att sedan lugnt lasta ut hästen igen. Känner ni er trygga med lastningen hemma så kommer det gå betydligt enklare på bortaplan! 

Hur ska hästen sättas fast? 

När du ska transportera din häst så är en lädergrimma att föredra. Detta då en lädergrimma till skillnad från en grimma i syntet går sönder om det är så att olyckan är framme. En grimma i syntet kan även ge stora skador på hästens huvud om den skulle få panik. När hästen väl står i transporten så är det viktigt att transportgrimskaftet som hästen sitter fast i varken är för långt eller kort. Det bör vara i en längd så att hästen fortfarande kan äta och vrida på huvudet i en naturlig ställning – men att det tar stopp om hästen skulle bli rädd och försöka hoppa över frambommen. Det finns speciella transportgrimskaft som kan justeras för optimal säkerhet.

Transportskydd vid lastning och transport

Det kan även vara bra att skydda hästens ben och hovar vid transporten för att undvika skador. När hästar transporteras så kan de tappa balansen i svängar och kan då råka trampa på sig själva när de försöker återfå balansen. Därför är ett par välsittande transportskydd en billig skadeförsäkring! Ett svansskydd kan även vara en bra idé för att undvika en sönderkliad svans. 

Lastning av häst

Lastning av häst Lastning av häst Lastning av häst

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment