Leda häst inför tävling

Vid besiktning av häst inför tävling, utställning, premiering eller på veterinärklinik ska hästen visas i huvudlag med bett

Tävlingsreglementet inom ridsporten säger att hästen måste ha huvudlag så snart den går ut ur transporten, det räcker alltså inte med grimma.

I stallmiljön är det i regel med grimma och grimskaft som hästen leds till och från hagen, leds inne i stallet, när den binds upp i stallet eller i boxen, samt vid lastning i transport.

Led aldrig hästen enbart genom att hålla i grimman, den kan lätt slita sig från dig om den blir rädd för något! Se även till att grimskaftet är tillräckligt långt, cirka två meter, för att kunna hålla hästen. Linda aldrig grimskaftet runt handen och använd handskar.

Om hästen är väldigt pigg eller stark, kan en kedja av metall som kopplas ihop med grimskaftet, vara en förnuftig åtgärd. Kedjan läggs antingen under käken eller över nosryggen och fästes i grimmans motsatta sidstycke. Om du ska hantera en häst som kanske har stått på box en tid på grund av skada eller sjukdom kan det vara klokt att utrusta dig med hjälm för att öka din egen säkerhet.

Träna att leda på bägge sidor

I regel leds hästar alltid med föraren på vänster sida. Det kan dock vara bra att ibland träna på att leda på ”fel” sida, det vill säga den högra, för att hästen ska vara van vid det också.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment