Lendelundens islandshästar

svalt och skönt

Hösten gör sig redo och jag har inget problem med det. Jag tycker om när det är svalt och det känns friskt på kinderna. Ljuset blir också skarpare på något vis på hösten , himlen upplevs mer blå. De starka färgerna ska få en att uppleva en ny härlig årstid. Dags att plantera ut ljung i krukorna. När det andra börjar vissna lyser dessa plantor upp med den härliga rödlila färgen.

ljung
lysande ljung

rosor

De andra färgklickarna är att mina rosor blommar tacksamt långt på hösten Den här senaste rosplantan planterade jag i somras och har noga vattnat den för att den skulle överleva torkan. Jag köpte den delvis för att se om den någonsin kommer att blomma lika rikt som på namnlappen som följde med växten. Se själva . Så här långt har det kommit 3 blommor och det är ju alltid något. Den har en härlig färg .

nya rosen
färgklickar

oas!

 , Jag tycker att gården ska ramas in med rosor och andra färgstarka växter. Nu när jag och gården ska leva upp till ”grön rehabilitering, ska platsen vara en rogivande oas, vacker syn för ögat, äng, skog hästarna förstås. Härliga ljud för örat från svalor, tranor, gäss,  frustande eller gnäggande hästar . Lukten av grönt gräs, ros i blom eller varför inte häst. Smak av det som ges från trädgårdsland, äng, eller skog i from av solmogna tomater , smultron eller kantareller (dock inte i år). Conquistagård ska göra skillnad för den som kommer hit

hästflickor

Här är några av de yngre besökarna på säsongens sista öppet hus. Hästflickorna Ida och Freja som kramar om vår ena hingst Gaucho E.K.

Ida och freya
Ida och Freja kramar Gaucho E.K.

stödfoder

Jag stödfodrar gamla Ghia och den lilla Imperia får ju också lite. Ghia får mindre helhavre och mer av Kraffts Senior pellets , lämplig för äldre hästar, därtill hackad lucern. Det ser riktigt gott ut och hon äter med god aptit. Detta skulle stå med som min nya upptäckt förra bloggen, men uteblev tyvärr.

Lendelunden

Slutligen , jag och medryttare Sidsel och Therese gjorde ett trevligt besök på Lendelundens islandshästar utanför Dalby, Torna Hällestad som igår.  De har en avkomma efter Gaucho E.K AE fölet Hivaldi. De andra 64 hästar de har är islandshästar! Det är inte lite det ! Men de har stora hagar, köpte gården för att det var bra med mark till hästarna. Deras turridning erbjuder långa turer på små fina stigar i ett närmast oändligt hedlanskap , kuperat med skog.  Kan varmt rekommendera det.

en i flocken

Vi blev visade runt av en ung kille, Oskar, en av de anställda på anläggningen. Tillhörande mark är av så stora ytor att vi fick ta bilen till Hivaldis hingstbete,  Gauchos AE hingstföl född 2016. Härligt att se hur han sprang med sin flock, inget utanförskap där inte. Gott om utrymme och möjlighet till fortsatt bete.  Visst finns Gauchos och halvbroderns Gracianos likhet i honom .

Hivaldi 2
Fina Hivaldi
Hivaldi 1
De är nöjda med honom , snäll och lugn trots att han är hingst.
Hivaldi 3
unghingstarna

Efter ett tags fotograferande tröttnade unghingstarna och drog iväg på de stora vidderna.

naturvårdsprodukter

Därefter ett besök i Lendelundens naturprodukter butik i Dalby ( mitt emot Dalby Gästgiveri). Fick möjligheten med en pratstund med Elisabeth och hennes man Finn . De har många bollar i luften. En stor fabrik i Småland som tillreder och förpackar alla deras i naturvårdsprodukter men även  hästvårdsprodukter. Här erbjuds många olika slags kurser ,både att utvecklas som ryttare men även som människa. Därtill de 65 hästarna på gården, där det även finns till saluhästar.  Vilken organisationsförmåga, många trådar att hålla i! Nu ska de utöka butiken med möjlighet till konferens…Ja vilken energi, är det från hästarna eller att de lever sin dröm? Jag kom hem med min burk med mjukgörande fot- och handsalva, en favorit från Lendelundens naturprodukter.

förbättringsförslag

Mitt förbättringsförslag , gör besök hos varandra om det passar. Det finns alltid något som man blir inspirerad av vare sig det är en praktisk detalj eller utbyte i en dialog. Tack Elisabeth , Finn och Oskar för besöket och att ni tar hand om Hivaldi så bra.

hälsningar Susanne Carlson-Lindgren

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment