Ljusare tider

Äntligen kommer det en ny säsong av Mandelmanns , ett av mina favoritprogram. Jag såg det som igår kväll och visst har de funnit nya möjligheter. Det har flyttat en sommarstugevagn  från gården upp till kullen för att ha som deras sommarvistelse. Även ett nybyggt orangeri har tillkommit, ska bli spännande att följa. Då jag är i min tankeverkstad i stallet, kommer jag på många idéer . En av dom är att just tema Mandelmanns men på en hästgård. Tips, råd, inspiration, renovering ,mm kring just hästtemat. Hästintresset är stort i Sverige men det har knappast gjort något hästprogram för denna målgrupp. På sin höjd exklusiva hästtävlingsbidrag eller hästuppvisningsprogram, inget av det vardagliga hästlivet.

Jag känner mig manad  och varför inte här på Conquistagård? Det finns ett mångårigt manus i form av Conquistagårdsblogg, liggande i ridguiden.se sparade data. En tillbaka blick kunde ge andra tips och råd, erfarenheter kunde delas vidare.

garden 1
Ljusare tider 5
garden2
Ljusare tider 6

Jag har fått veta att dagen har blivit 21 minuter längre sedan den 22/12. Det känns bra att vi åter går mot ljusare tider. De dagar jag åker till mitt andra jobb släpper jag ut hästarna vid 06.30, innan dess morgon giva kl 05.30 . Jag försöker tända så mycket utebelysning runt hagarna jag kan och jag lägger även ut  extra hö för att göra det lite mer välkommand.

Dagen efter Lilly skor togs av kom det en köldknäpp och marken blev hård och knagglig detta medförde lite upprivningar i kanterna på hoven, hoppas hoven växer till sig så att det inte blev en nackdel att ”lufta” hovarna. Jag har även fått uppdraget av Hannes men ena hovslagare, att kratsa och borsta ur hoven morgon och kväll.

Linnea och lilly
Linnea och Lilly ögonmöte

Slutligen så känner jag mig tacksam för att ha den möjligheten till återhämtning i hästmiljö. Mina ”lediga dagar” tillbringar jag gärna en stund med hästarna och fixar i stallet. Jag känner stor tillfredställelse att göra ordning boxarna , packa hö kassar borsta av hästar, ibland longera och  träna i korallen . Tvätta , torka täcken , ja det finns mer….  Jag har alltid tyst då , ingen radio på. Då kan jag ta in ljud från fåglar och höra hästars frustande eller våra hundars skall om någon kommer förbi.

Ögat får se slutresultat av halmade boxar och den krattade gårdsplanen. Lukten kan kännas då man kramar om en häst eller då det mockas rent från ammoniak lukt. Känslan av kalla kinder men varm på insidan då det jobbas fysiskt

Jag hade gärna delat med mig av allt det här till andra. Spira projektet verkar inte bli av denna termin i heller men jag välkomnar andra att höra av sig för att bli medryttare eller se möjligheter till bättre hälsa genom djur och natur . pasoperuano@havberg.se

susanne figur
Så här kan det se ut i verkliga hästlivet

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment