Magiska vackra

Så var vi framme vid årets sista vecka. Julen blev ju även vit i Skåne i år och snön har legat stilla och som mest har det varit 11 minusgrader hos oss. En ny liten medlem, Wilhelm, firade julen i Havberg för första gången. Då han kom in från det att somnat i bilen på väg hit, såg han ut som en docka och jag var tvungen att stryka honom på kinden för att se ett livstecken.

En hel  del bilder har tagits för att dokumentera naturens och vädrets möjligheter till utsmyckning.

Men som äldsta sonen Calle sa så klokt att inte alltid ta upp mobilen för att fota ett magiskt tillfälle, då kan du själv missa det magiska vackra som visas på näthinnan , själva originalet . Det var när solstrålarna spreds sig som i en kon i motsol mot en blå himmel. Ingen bild togs då, vi satt i bilen och tog in ljuset, händelsen.

frost i granriset rotated
Frost i granriset
utsmyckat boxgaller rotated
Utsmyckat hästgaller vid Gauchos utebox
Kristaller rotated
Kristaller i vårt ljus träd vid grinden

Juldagen då jag skulle släppa ut hästarna vid  8.00 efter att det att de fått hö vid  06.30, trodde jag att de redan var ute i hagen . En hög med grenar i stonas hage efter träfällning hade lockat fram två kronhjortshindar och deras nästan lika stora årskalvar. De, som hästarna stod och gnaga på skott och barken i brist på annat. Jag har sett dom förut de söker sig till vår skog , liksom de mindre dovhjortarna.

kronhjortar
Kronhjortar

Det har inte blivit så mycket ridning eftersom antingen styltor eller halt. Jag har visserligen broddar men det är mycket jobb med att få rent i skruvhålen och sedan ska broddarna av efter en kort stund. Det är ändå inte garanterat skadefritt då snö under i hoven  kan göra att brodden inte når ner.

Friskvårds biten,  vill jag denna vecka belysa hur man ska göra för att sluta älta, fastna i jobbiga tankar. Ta del av den amerikanska psykologi professorn Ethan Kross. Enligt honom är det bra att prata högt med sig självt -om sig självt.  Att nämna sig själv vid namn istället för jag, har en effektivare verkan. Mer finns att läsa i hans bok Tjatter-hur du övervinner oro och ältande. Det är en lättsam självhjälpsbok som ger konkreta verktyg för att få kontroll på destruktivt tjatter och ältande.

Källa: Tidningen Land

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment