Naturens krafter


Det är bara måndag men av iver vill jag förmedla en stark upplevelser redan i början på veckan.

Naturens krafter

Strax före 13.30 igår var jag ute och fixade lite i stallet och på gårdsplan. Jag hör ett säreget ljud och observerar att alla fyra stona står i tittar in mot skogen österut med spetsade öron. Min tanke var att det låter inte som någon stor bil eller maskin, mer ett dovt susande ,liknande en handtork. Jag hörde ljudet bli starkare och kände hur vinden från att ha varit helt vindstilla.

Högre än flaggstången

Nu ökade i hastighet rätt mot hagen och i mitten av hagen, uppstod sekunden senare en grus/sandpelare högt upp i luften. Uppskattningsvis 1 ½ flaggstång. Jag stod på gårdsplanen ca 25 meter ifrån och kände vilken energi som utlöstes. Hästarna blev jätterädda och de äldre flydde in mot skogen men unghästen Imperia tog en annan väg genom en trådgrind in till hagen bredvid Gauchos hage. Tur nog ”löste” spiralen i handtaget ut och till och med isolatorer gick av. Ingen skada på hästen, tack mina skyddsänglar. Sandpelaren snurrade med hög hastighet vidare in på grannens hagar och det blev åter tyst och vindstilla. Jag hade inte mobilen på mig men jag tror inte att jag hade haft lugnet att bara filma det hela. Hela jag var skakig då jag insåg vad naturens krafter kan åstadkomma. Det jag tidigare har sett på TV är ju tornados från södra USA. Här hemma heter det tromb och uppkommer då det kalla möter det varma. Vill man fördjupa sig i fenomenet, kan man googla. Det finns andra i Sverige som lyckats få med händelsen på videos.

Det här är tecken på att en tromb dragit förbi. Många tomma hö kassar drogs in mot hagen, någon in i boxen också.

efter tromben
Efter tromben

Trevligare vårtecken

Det lite trevligare inslaget just nu är att svalorna kom redan som i påskhelgen. Jag hörde det välkända kvittret på påskdagsmorgonen och blev förstås lycklig att de har återvänt i år igen.  Jag låter deras bon sitta kvar, då är det bara att flytta in! Priset för deras närvaro är att högtrycks tvätta boxväggar från fågelspillning och det gör jag ändå efter hästarna varje sommar.

Svullnad

Åsa , kiropraktiker ,upptäckte en svullnad och ömhet på Italias vänstra framben och om det är upphakningen i bogen eller beroende på någon sidoglidning vet man inte. Hon ska vila ett tag från ridningen . Ett tips som jag fick är att titta om hästskorna är olika slitna, det kan det bero på att hästen kompenserar en rörelsen. Medryttare Sidsel rider en annan häst nu. Gaucho, han blir alltid omtyckt. De som arbetstränar uppskattar också ridturerna just nu.

Sidsel och Gaucho rotated
Sidsel och Guacho

Betäckning

Varje år kommer förfrågningar om betäckning och då just med Gaucho E.K men möjligheten finns inte längre då Calle , äldsta sonen, min medhjälpare, nu bor i Malmö och jobbar på kontor….

Livet är härligt

Allt har sin tid. Vi har fått många föl genom åren och jag gläder mig att följa dom genom deras ägares rapporteringar och hälsningar.

Livet är härligt i Havberg och dess vackra natur. Uppe på höjden där beteshagar finns, håller just nu Ingmar och Thomas från Alert Senoir företaget att byta uttjänta hagstolpar. Det ska även bli nya isolatorer och tråd. Deras utsikt just nu är högt uppe över lilla byn Havberg. Intill beteshagen finns en ostängslad äng och där ligger 30-40 dovhjortar och vilar, en av dom är den vita magiska dovhjorten.

Bockarna Bruse

Nere i dalen där vi bor, passerar man olika slags getter då vi rider ut eller går ut med hundarna. Bockarna (Bruse) kan inte heller klaga då de har välskötta hagar och egen bro .

bron hos getterna rotated
Bron hos getterna

Härliga vårhälsningar från Susanne

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment