Det som skiljer en semesterdag från min vardagliga dag här på gården är att det finns tid till underhåll och att sysslorna inte behöver göras så snabbt. Jag behöver inte fylla på vatten samtidigt som jag lägger ut hö är ett exempel som inte hör hemma på en rehabiliterings gård!

Jag har oljat in träpartier bland annat trappan upp till stall loftet tvättat stallfönster och fått bort spindelväv och beläggningar under taket. Beläggningar är en grogrund till att binda mögel och denna vinter har damm i kombination av fukt gjort precis en sådan vit beläggning . Heljars box den tredje av sex är också ren. Eftersom en svala på ägg i boet ovanför så undvek jag högtryckssprutan, det fick bli vanlig stråle från slang . Jag har kommit på att diskmedel , i detta fall Yes ,är bra att få rent väggarna med.

Ghia och Imperia går på beteshage härintill . De blev erbjudna bete i grannens skogs hage eftersom deras islandshästar går på ett större sommarbete. Min granne har gjort en trådgrind mitt emot gårdsplanen så nu har jag 50 meter till utsläpp. De båda stona går in på kvällarna och då kan Ghia få sitt kraftfoder och ligga torrt. Kommer stabilare väder kan jag släppa ut dom på dygnet runt bete uppe på höjden. Det blir två färre boxar att mocka då.

Tiden i stallet är mycket rutin och de är bra. Tankarna kan flyta på och jag undrar just vad min drivkraft egentligen är ?

Jo, jag vill utveckla gården till mycket mer än bara hästupplevelser.

Jag kommer att fokusera på just drivkraften vad är det som driver oss människor framåt ? Drivkraften som gör oss glada och riktar energin framåt åt meningsfulla sysslor och intressen. Förra sommaren på min semester, läste jag Långtidsfriskboken och jag läser nu  om vissa bitar iden igen . Finns många svar på arbetsfrågor, varför människor blir sjuka i den boken ,vill jag lova .

långtidsfrisk 1 rotated

En gren i  framtida grön rehabilitering på Conquistagård, kommer att vara att skogsbada, Shinrin-yoku. Detta kommer från Japan och forskning pågår kring skogens läkande kraft. Forskningen drivs av Japanska staten. Det finns idag så många som drygt 60 skogsbadarskogar i Japan. Vad går det ut på då? Jo, att i stillhet, gående eller liggande på en säng ta in ljud, dofter, vyer i sinnet.  Det är både rent fysiskt och mentalt att känna skogens läkande kraft. Löven avger ett ämne som heter Fytonsider som har en läkande förmåga.

Helena Jahncke, ny chef för FoU på AFA försäkring forskar på arbetsvetenskap vet mer skogens läkande kraft.

Conquistagård har ju en egen liten bokskog,  långt från allmänna promenadstigar.

G och H i skogen

I går var det en varmare dag och en god vän var här och ville jobba lite fysiskt genom att mocka i hagarna . Vi två håller på att filma in små videosnuttar om grön rehabilitering. Bland annat så ska musik också bidra till bättre hälsa. Jag filmade och hon sjöng spelande  gitarr. Min vän har varit på operan i 10 års tid och är nu körledare och kyrkomusiker. Hon kommer också att lära ut andningsteknik som är så viktig vid psykisk ohälsa.

Hennes hund och vår dansk svenska gårdshund får vatten i ur en hink.

vattengiva rotated

Veckans detalj är fossiler till och med en stenkatt som har klarat frosten i snart 20 års tid. De andra fynden är betydligt äldre ….

fosssiler
Semster 5

Hälsningar Susanne

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment