Smitta – skydda hästen

I dagsläget finns ingen utbredd smitta av EHV-1 i Sverige men som en försiktighetsåtgärd tar tävlingsverksamheten i Sverige en paus under mars månad. Ett generellt råd är att vara noggrann med smittskyddet.

Tillfälligt nationellt tävlingsstopp

Tävlingsverksamheten i Sverige tar en paus under mars månad. Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutade på fredagen att alla tävlingar i Sverige ställs in med start måndagen den 8 mars. Tävlingsstoppet gäller till att börja med till den 28 mars, men kan förlängas. Läs mer

Information till dig som kommer hem med häst från resa utomlands

Skydda hästen mot smitta

Det är allas vårt ansvar att hålla våra hästar friska. Det är viktigt att vara uppmärksam på hur hälsoläget är i stallet och hästarnas välmående.

Smitta kan blossa upp när som helst och det finns flera saker du som hanterar hästar kan göra för att minska risken. Covid 19 har lärt oss vikten av god hygien och att hålla avstånd. Att hålla avstånd är naturligt för alla som hanterar hästar, inte minst på grund av säkerhetsrisken.

God handhygien, med tvål och vatten och/eller handsprit är bra också i kontakt med hästar. Precis som smittor i allmänhet gått ned i samhället som en följd av att folk följer restriktionerna för Covid 19 kan alla som vistas i stall minska risken att föra smitta vidare mellan hästar.

Den största risken för att få in smitta till en frisk besättning är nya hästar som flyttar in. Att ordna en karantän är en väl investerad slant för att förebygga smittoutbrott. För stallägare och ridskolor är det en bra idé att förebygga och förbereda genom att ha ett utrymme som går att använda som karantäns- eller isoleringsstall.

Håll nyinflyttade hästar avskilt för observation de första veckorna. Stressen i samband med flytt, liksom långa transporter samt nya hästkontakter ökar risken för infektioner.

Även till vardags kan du tänka på att

  • Använda handtvätt och handdesinfektion före och efter kontakt med andra hästar.
  • Kontrollera hästens temperatur dagligen. Då får du en snabb indikation på om något förändrats i hästens hälsa.
  • Glöm inte munkontrollen vid daglig visitation.
smitta

Blanda inte hästkategorier i samma stall

Tänk också på att man som tävlingsryttare ansvarar för att hästen och stallet senaste tre veckorna innan tävling inte ska ha haft smittsam sjukdom – i och med anmälan i TDB skriver under hästägarförsäkran så intygar man detta.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment